Jimmie Åkesson (SD) vill kartlägga förekomsten av islamister i Sverige. Foto: Jessica Gow/TT

Jimmie Åkesson vill genomföra kartläggning av islamism

Publicerad

Sverigedemokraternas vill se en kartläggning av ”islamistiska strömningar”. Det skriver partiledaren Jimmie Åkesson på DN Debatt.

Jimmie Åkesson riktar kritik mot vad han kallar ”politisk islam”, vilket enligt SD-ledaren innebär att islams heliga skrifter ska bestämma samhällets lagar och styra individers liv.

Därför vill partiet nu driva frågan om en ”kartläggning av islamistiska strömningar” i Sverige. Det framgår inte hur en sådan kartläggning skulle gå till eller vem som skulle omfattas av den men enligt Åkesson skulle den ske inom ramen för Tidösamarbetet.

I artikeln skriver Åkesson att han med islamist avser personer som ”sätter islam före demokratiskt stiftade lagar och individuell frihet”.

Enligt SD-ledaren behövs en kartläggning för att det i dag är svårt att veta hur stor andel av muslimer i Sverige kan räknas till kategorin islamister. Han skriver också att de ”problematiska värderingar” han vill kartlägga frodas i vissa moskéer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.