Justitiekansler Anna Skarhed. Foto: TT

JK kritiserar politiker i Hässleholm

Uppdaterad
Publicerad

Justitiekanslern inleder ingen förundersökning om konflikten på tidningen Norra Skåne. Men ska nu granska om Hässleholms kommun har raderat e-post.

Konflikten på tidningen Norra Skåne startade när reportern Berit Önell, som granskat kommunpolitikerna, petades från sitt jobb. Redaktionen protesterade och menade att politikers påtryckningar legat bakom omplaceringen, medan tidningens chefredaktör hela tiden nekat till att det är på det sättet.

Två anmälningar om Norra-Skåne-härvan har lämnats in till justitiekansler Anna Skarhed, men idag beslutade JK att inte inleda några förundersökningar.

Raderad e-post

Däremot vill Anna Skarhed nu inleda ett ”särskilt tillsynsärende” för att granska hur Hässleholms kommun hanterar e-postmeddelanden och begäran om att få ut allmänna handlingar. Norra Skåne- reportern Berit Önell som försökte få ut mejl-konversationer, som hon misstänkte handlade om hennes omplacering, fick veta att mejlen var raderade.

– Det finns påståenden om att e-post har raderats och vill vi ta reda hur kommunen agerat, säger Anna Skarhed.

JK riktar också sval kritik mot kommunstyrelsens ordförande Pär Palmgren i sitt beslut. I en insändare i Norra Skåne i mars beskrev han tidningen som en ”destruktiv kraft” och uttalade att redaktionen ”borde ta sig en allvarlig funderare på om man överhuvudtaget har något ansvar för att förmedla en positiv bild av Hässleholms kommun.”

Kritiserat ordval

”Ett sådant ordval kan uppfattas som ett försök att utöva påtryckning mot publicisten att upphöra med publiceringar av liknande slag”, skriver JK i sitt beslut, men understryker samtidigt att det inte är fel av politiker att uttala sig om tidningsartiklar, t ex om sakuppgifter är fel.

Även Centerpartiets kommunalråd i Hässleholm, Lars-Göran Wiberg, är föremål för kritik från JK:

”Lars-Göran Wibergs e-postmeddelanden till styrelseordföranden i tidningsaktiebolaget Norra Skåne, Håkan Mattsson, skulle kunna uppfattas som en sätt att försöka påverka tidningens publicistiska beslut, något som Lars-Göran Wiberg numera själv synes vara medveten om.”

Här syftar JK sannolikt på Wibergs uttalanden efter att historien om Norra Skåne rullats upp.

Anmälningarna

Den första JK-anmälningen skickades in av reportern Berit Önell. Den andra står Björn Widmark, avhoppad moderat, numera fullmäktigeledamot för Folkets väl i Hässleholm, bakom. Han skriver att han har haft direkt insyn i diskussionerna som politikerna haft om tidningen Norra Skåne och skriver att uppfattningen varit att tidningen ”fört en hatkampanj”. Hans bild är att politikerna har påverkat tidningsstyrelsen och Mimmi Karlsson-Bernfalk att omplacera Berit Önell.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Norra Skåne i blåsväder

Mer i ämnet