Foto: Pi Frisk/SvD/TT

JK: SD-kampanjen inte tryckfrihetsbrott

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraternas omdebatterade kampanj i Stockholms tunnelbanan utreds inte av Justitiekanslern. ”De anmälda uttalandena kan inte antas innefatta något som utgör tryckfrihetsbrott. Justitiekanslern inleder därför inte någon förundersökning”, skriver man i ett uttalande på sin hemsida.

SD:s kampanj i tunnelbanan vid Östermalms torg bedöms inte som hets mot folkgrupp, det meddelade JK i ett pressmeddelande.

”Det är tveksamt om de uttalanden som finns på affischerna och banderollerna kan anses riktade mot en viss folkgrupp eller grupp av personer i den mening som straffstadgandet kräver. Även om så skulle vara fallet når uttalandena, med beaktande av de yttrandefrihetsrättsliga hänsyn som beskrivits ovan, inte upp till en sådan nivå av missaktning som krävs för att brott ska föreligga”.

JK skriver också att det inte är aktuellt att utöva någon tillsyn över SL, som fått kritik.

”SL är inte en myndighet och frågor om vilken reklam eller annan information som ska få anslås i tunnelbanan har inte samband med någon myndighetsutövning. Justitiekanslern kan därför inte utöva någon tillsyn över SL”.

Europarådets expert gör annan bedömning

Igår kritiserade Michaël Guet, Europarådets expert på frågor rörande romer och resandefolk, kampanjen. Han menade att den ger en negativ och stereotyp bild av romer och utgör hets mot folkgrupp.

”Kampanjen är extremt kontroversiell och provocerande, och den vilseleder allmänheten”, sa Guet i ett uttalande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritik mot SD-kampanj

Mer i ämnet