Högsta Domstolens ordförande, justitierådet Stefan Lindskog. Foto: Högsta domstolen/TT

JO utreder HD:s ordförande för tjänstefel

Uppdaterad
Publicerad

Högsta domstolens ordförande, justitierådet Stefan Lindskog, ska utredas för tjänstefel. Justitieombudsmannen (JO) har beslutat att inleda en förundersökning mot honom, rapporterar Expressen.

”Nu får utredningen ha sin gång och jag har därför inga ytterligare kommentarer”, skriver Stefan Lindskog i ett meddelande till Expressen.

Utredningen kommer att ledas av Justitieombudsmannen (JO) Lars Lindström och åklagaren Anders Jakobsson vid särskilda åklagarkammaren.

– Det kommer att hållas flera förhör bland annat med den misstänkte personen, säger Lindström till Expressen.

”Fog att anta att det föreligger jäv”

Att förundersökningen om misstänkt brott gäller just Lindskog vill inte JO kommentera. Däremot har Expressen tidigare fått det bekräftat av polismyndigheten.

– Ja, det gäller Stefan Lindskog och grovt tjänstefel med fog att anta att det föreligger jäv, sade Inger Rosén på avdelning för särskilda utredningar tidigare.

Misstankarna gäller ett beslut som Lindskog fattade i HD i somras som rörde bolaget Environiq, där justitierådets privata företag har investerat flera miljoner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.