Annie Lööf. Foto: Scanpix

JO utreder turer kring Lööfs julfest

Uppdaterad
Publicerad

Justitieombudsmannen (JO) har beslutat att inleda en utredning av hur regeringskansliet följer rutinerna för utlämning av allmänna handlingar. Det skriver nyhetsbyrån Siren.

Senast är det tidningen Aftonbladet som JO-anmält att näringsdepartementet fördröjt utlämnandet av handlingar som gällde intern representation och en julfest i fjol.

JO hade redan i maj anmodat regeringskansliet att yttra sig över ett antal klagomål på hanteringen kring utlämnandet av handlingar. Nu kräver JO svar senast den 23 oktober.

I samband med Aftonbladets avslöjande krävde både Socialdemokraterna och Vänsterpartiet att riksdagens konstitutionsutskott (KU) granskar utlämnandet av allmänna handlingar.

Socialdemokraten Leif Pagrotsky menade att handlingarna inte lämnats ut skyndsamt till tidningen, som grundlagen kräver.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer