Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Överstelöjtnant Joakim Paasikivi ser tre områden som kan spela en viktig roll i kriget framöver. Foto: Reuters/Daniel Ivarsson

Joakim Paasikivi: Tre områden i Ukraina som blir viktiga framöver

Uppdaterad
Publicerad

Striden om Bachmut har varit i fokus den senaste tiden. Överstelöjtnant Joakim Paasikivi pekar ut tre andra nyckelområden som kan bli avgörande för kriget framöver.

– Krim är egentligen knuten i de ukrainska strävanden att befria landet, säger han.

De intensiva striderna i Bachmut har dominerat rapporteringen om kriget i Ukraina på sistone. Nu tyder mycket på att Ryssland har tagit full kontroll över staden, medan Ukraina fortsatt har fästen omkring Bachmut.

Men det finns andra platser som lär hamna i fokus framöver. Inte minst med tanke på den kommande ukrainska våroffensiven.

Enligt överstelöjtnant Joakim Paasikivi handlar det framförallt om tre regioner, där den viktigaste är Krimhalvön.

– Kan Ukraina hota Krim kommer det nog att bli uppenbart för Ryssland att det de kallar för sin särskilda militäroperation inte har några förutsättningar för att lyckas, säger han.

”En begränsad period”

Det är oklart exakt när Ukrainas motoffensiv är tänkt att inledas. Joakim Paasikivi tror att den startar i maj, men det kan också dröja till i början av juni.

– Ju längre man dröjer från ukrainsk sida desto kortare tid har man på sig att strida till höstens regn kommer. Det finns en begränsad period med gynnsamt väder, och den slutar någon gång i september eller oktober, säger han.

Hör Joakim Paasikivi  i videospelaren ovan om vilka områden i Ukraina som kan bli avgörande framöver.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet