Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför bör Ukraina undvika att gå in i de ockuperade orterna på vägen söderut – se kartan och överstelöjtnant Johan Huovinens analys i klippet. Foto: Simon Krona/Jaqueline Balcer Bednarska

Steg för steg: Så kan en lyckad ukrainsk våroffensiv se ut

Publicerad

Genombrott, gå på djupet och skapa förutsättningar för ytterligare anfall. Det är de tre stegen som Ukraina behöver ta för en lyckad våroffensiv, enligt överstelöjtnant Johan Huovinen.

– Jag tror att de har en relativt god chans att lyckas, säger han.

Varken Ukraina eller Ryssland har gjort några dramatiska landvinningar sedan november 2022 då Ukraina tog tillbaka staden Cherson i söder.

Nu väntas en ukrainsk våroffensiv med nyutbildade soldater, nya stridsvagnar och annan utrustning.

Effektivaste anfallsriktningen

Vilken riktning anfallet kommer att ta håller Ukraina hemligt, men flera bedömare menar att ett viktigt mål är att skära av landkorridoren mellan ockuperade Donbass och Krim.

En offensiv söderut mot Melitopol anses därför vara optimalt för Ukrainas del.

Kan nå Kertjbron

Det skulle också kunna innebära att Ukraina hamnar tillräckligt nära Kertjbron, som förbinder Krim med det ryska fastlandet, för att nå den med raketartilleriet Himars.

Normalt har Himars-systemen i Ukraina en räckvidd på runt 90 kilometer. Men i februari utlovade USA så kallad GLSDB-ammunition som kan nå 150 kilometer.

– Det skulle då strypa tillförseln till Krim, säger Johan Huovinen, överstelöjtnant och lärare på Försvarshögskolan.

Se kartan som visar hur ett anfall söderut kan gå till i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.