Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad som händer med fordonet på bilden beror på vilken typ av mina den kör på, enligt överstelöjtnant Carl-Axel Blomdahl. Foto: Ukrainska militären

Bild för bild: Ryska styrkor kör in i dödsfällan – gång på gång

Uppdaterad
Publicerad

Ryska stridsfordon kör in i korsningen och exploderar – om och om igen. Drönarbilderna som den ukrainska militären har släppt visar hur Ryssland använder sig av en ”mycket dysfunktionell taktik”, enligt Institute for the study of war, ISW.

I slutet av januari inledde Ryssland sin största offensiv mot staden Vuhledar i östra Ukraina hittills. Från ukrainskt håll har det beskrivits som krigets största pansarslag.

Slaget har varit förödande för de ryska styrkorna, enligt det brittiska försvarsdepartementets uppgifter. Efter att ha tagit stora förluster ska Ryssland sedan mitten av mars ha slutat anfalla i lika stor utsträckning.

Kriget i Ukraina

Minor orsakar stora förluster

Ukraina hävdar att de har slagit ut över 130 ryska fordon, varav 36 stridsvagnar, i området. Ryska försvarsministeriet har å sin sida hävdat framgångar.

Trots striderna har varken Ryssland eller Ukraina gjort några större landvinningar.

Ett av skälen till Rysslands stora förluster är Ukrainas användning av minor, enligt brittiska försvarsdepartementet. I vissa fall ska Ukraina ha använt artilleri för att lägga ut minor bakom framryckande ryska fordon – vilket har orsakat kaos när fordonen senare försöker dra sig tillbaka.

Samma väg gång på gång

Drönarbilder som Ukraina har släppt sägs visa hur flera av de ryska fordonen kör på minor eller blir beskjutna vid ett vägskäl strax utanför staden. Nyhetsbyrån Reuters har med hjälp av satellitdata verifierat att bilderna är tagna utanför Vuhledar.

Trots förlusterna fortsätter Ryssland ta samma väg om och om igen – med samma resultat.

Det är inte första gången som Ryssland skickar fram våg efter våg med soldater och utrustning mot väl förberedda ukrainska befästningar.

– Just nu använder de fotsoldater som ren kanonmat. Man skickar dem rakt mot fronten, sa Oscar Jonsson, doktor i rysk krigföring, till SVT Nyheter i februari.

”Dåligt utbildade”

Bilderna på de förstörda stridsvagnarna tyder på att den ryska brigaden vid staden sannolikt består av dåligt utbildade mobiliserade soldater, enligt den amerikanska tankesmedjan Institute for the study of war.

Varför tar de ryska styrkorna samma väg gång på gång? Hör överstelöjtnanten Carl-Axel Blomdahls analys av bilderna i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet