Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Rysslands ambassadör i USA om drönarincidenten i klippet.

Rysk ambassadör: Drönarincidenten en provokation av USA

Uppdaterad
Publicerad

Incidenten med den amerikanska drönare som störtade i Svarta havet under tisdagen är USA:s fel. Det menar den ryske ambassadören Anatolij Antonov, som kallades upp till ett möte med USA:s utrikesdepartement efter händelsen.

– Vi ser det som en provokation. Drönaren flögs avsiktligen mot ryskt territorium med transpondrar avslagna, säger han.

Under tisdagen gick en amerikansk drönare ned i Svarta havet efter en incident med ett ryskt stridsflygplan i närheten av den ryskockuperade Krimhalvön.

Drönaren fick sänkas sedan den träffats av det ryska planet, enligt USA:s försvarshögkvarter Pentagon, som kallar Rysslands agerande vårdslöst och oprofessionellt.

Efter händelsen kallades den ryske ambassadören Anatolij Antonov upp för ett möte med USA:s utrikesdepartement. I ett uttalande på onsdagsmorgonen menade han att incidenten istället är USA:s fel.

– Vi ser det som en provokation. Drönaren flögs avsiktligen mot ryskt territorium med transpondrar avslagna. De samlar underrättelseuppgifter som därefter används av regimen i Kiev för att slå till mot våra väpnade styrkor och territorium, hävdar han enligt Reuters.

Enligt AFP uppmanar Antonov USA att upphöra med ”fientliga” överflygningar nära den ryska gränsen. Samtidigt vidhåller han att inga ryska plan angripit drönaren och att Moskva vill ha ”pragmatiska” band med Washington, utan några ”konfrontationer” mellan länderna.

USA: Svarta havet tillhör inget land

Händelsen har lett till flera reaktioner från amerikanskt håll. Bland annat har amerikanska utrikesdepartementets talesperson, Ned Price, kallat den för en ”fräck överträdelse av internationell rätt” och John Kirby, talesperson för USA:s nationella säkerhetsråd, säger att detta inte kommer att stoppa USA från att fortsätta med sina uppdrag i området.

– Om budskapet är att avskräcka oss från att flyga eller verka i internationellt luftrum, så har man misslyckats med det budskapet. Vi kommer fortsätta flyga och verka i internationellt luftrum och över internationellt vatten. Svarta havet tillhör inget enstaka land, säger Kirby enligt AP.

Enligt Kirby har USA nu, utan att gå in på fler detaljer, vidtagit åtgärder för att se till att drönaren inte ska hamna i fel händer.

– Det är amerikansk egendom och vi vill självklart inte att någon annan får tag på den, säger Kirby enligt CNN.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En amerikansk övervakningsdrönare MQ-9 Reaper av samma typ som havererat över Svarta havet. Enligt USA skadades den i luften av ett ryskt stridsflygplan, enligt Ryssland störtade efter alltför avancerad flygning. Foto: William Rosado, AFP/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet