Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En amerikansk övervakningsdrönare MQ-9 Reaper av samma typ som havererat över Svarta havet. Enligt USA skadades den i luften av ett ryskt stridsflygplan, enligt Ryssland störtade efter alltför avancerad flygning. Foto: William Rosado, AFP/TT

Ryskt stridsflygplan har kolliderat med amerikansk drönare

Uppdaterad
Publicerad

En amerikansk drönare har störtat i Svarta havet efter en kollision med ryskt stridsflyg, uppger Vita huset – som beskriver det ryska agerandet som ”farligt och oprofessionellt”. Ryssland å sin sida förnekar att man varit i kontakt med drönaren. Istället anklagar de USA för att ha flugit för nära Krimhalvön.

En amerikansk drönare, av modellen Reaper, har tvingats ned över internationellt vatten i Svarta havet efter en konfrontation med ryskt stridsflyg. Enligt amerikanska uppgifter tvingades drönaren ned på grund av att propellrarna skadats i kollisionen.

USA fördömer händelsen och Vita husets talesperson John Kirby beskriver den som både ”farlig och oprofessionell”. Några timmar efter incidenten kallades även Rysslands ambassadör upp till ett möte med amerikanska regeringsrepresentanter, rapporterar Reuters.

Ryssland förnekar dock att man störtat drönaren och anklagar USA för att ha flugit drönaren för nära vad Ryssland anser som ryskt luftrum runt den ryskockuperade Krimhalvön.

Det är första kända gången som en amerikansk drönare uppges ha varit i konfrontation med det ryska flygvapnet under Rysslands pågående anfallskrig i Ukraina.

Ryssland förnekar

Det ryska försvarsdepartementet nekar till att det ryska planet kom i kontakt med den amerikanska drönaren, enligt Reuters. Istället säger man att drönaren kraschade efter en ”för skarp manöver”.

”De ryska stridsflygplanen använde inte sina vapen ombord och kom inte i kontakt med drönaren. De återvände säkert till sin flygbas”, skriver det ryska försvarsdepartementet enligt Reuters.

De två ryska stridsflygen som var involverade i incidenten var av modellen SU-27.

”Farlig och oprofessionell”

USA:s militärhögkvarter i Europa har utfärdat ett uttalande om händelsen. Även de beskriver agerandet som ”farligt och oprofessionellt av ryssarna”.

”Vår flygfarkost MQ-9 genomförde en rutinflygning i internationellt luftrum när den blev närmad och träffad av ett ryskt flygplan. Det resulterade i att MQ-9 kraschade och totalförstördes”.

Ytterligare uppgifter från USA:s militär tyder på att de ryska stridsplanen också dumpade bränsle på den amerikanska drönaren och flög precis framför farkosten flera gånger.

Drönaren har ännu inte återfunnits.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.