Joakim Palme: ”Besvikelse att det inte finns teknisk bevisning”

Uppdaterad
Publicerad
I går förklarade åklagare Krister Petersson att förundersökningen av mordet på Olof Palme läggs ned. För Palmes familj innebär beskedet blandade känslor.

– Det var en besvikelse att man inte kunnat presentera teknisk bevisning, säger sonen Joakim Palme i SVT:s Morgonstudion.

– För oss har det varit viktigt att man systematiskt sett placerat en ny person på Sveavägen vid mordplatsen och det har gett svar på en del frågetecken vi har haft tidigare, säger Joakim Palme i Morgonstudion.

Men liksom de flesta inblandade som har uttalat sig efter Peterssons presskonferens känner han ett mått av besvikelse.

– Samtidigt var det en besvikelse över att de inte kunnat presentera konklusiv teknisk bevisning. Sen kan man säga att det också var en besvikelse hur det här mottogs av landets juridiska och journalistiska elit, det var lite för lite ödmjukhet och reflektion kring de svårigheter utredningen har brottats med.

”Många vägar är stängda”

Joakim Palme säger att en rättslig prövning och en fällande dom hade haft ett viktigt symbolvärde, men att gårdagens genomgång av Stig Engströms förehavanden på mordnatten har rätat ut många frågetecken.

– När det gäller sanningsfrågan, vad som hände, så är det här av stort värde. Det är på två vis.

Känns det här som att man sätter punkt?

– På något sätt är det en punkt. Man har kommit fram en bit och många vägar är stängda, framförallt vapenfrågan. Men det kommer inte bli en slutpunkt för diskussion och granskning.

Hur minns du din pappa?

– Direkt efter mordet var man helt bedrövad, nedslagen och förtvivlad men det var lätt att komma tillbaka till de goda minnena, hans humor och värme.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.