Mårten Palme: ”Häpnadsväckande att de sorterade bort Engström”

Publicerad

Förundersökningen läggs ner. Olof Palmes son Mårten Palme hade hoppats på att det fanns tekniska bevis och riktar även viss kritik mot polisutredningen.

– De sista åren har varit väldigt bra att man tagit upp det här. Däremot är det häpnadsväckande att de sorterade bort Stig Engström. Det är verkligen konstigt, säger Mårten Palme till SVT.

Stig Engström, Skandiamannen, pekas av chefsåklagaren, Krister Petersson, ut som personen som troligtvis sköt Sveriges dåvarande statsminister Olof Palme. Sonen, Mårten Palme, berättar hur han ser på att förunderökningen nu läggs ner.

– Misstankar mot den här gärningsmannen tycker jag är trovärdiga. Men man kan inte med 100 procent säkerhet säga att det är den här personen som har begått mordet, säger Mårten Palme till SVT och fortsätter.

Besked om Palmemordet

– Man hade hoppats på att det funnits tekniska bevis, att man kunde knyta de här kulorna som man hittat på mordplatsen till ett vapen som man hade kunnat koppla till gärningsmannen. Men som han också redgjorde är kvaliteten på de här kulorna så låg att man inte kan göra något sådant.

”Problem med hennes utpekande”

Mårten Palme och framför allt hans mamma Lisbeth Palme trodde länge att det var en helt annan man som mördat dåvarande statsministern.

– Min mamma var ju helt säker att det var Christer Pettersson, men det fanns problem med hennes utpekande, även om hon själv var helt övertygad om att hon hade rätt.

Hur ser du på den polisutredning som bedrivits i 34 år?

– De sista åren har varit väldigt bra att man tagit upp det här, däremot är det häpnadsväckande att de sorterade bort Engström. Det är verkligen konstigt. Den kritiken tycker jag också att man kan rikta mot de som granskat det här och mot de granskade journalister som har koncentrerat sig på helt irrelevanta spår.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Besked om Palmemordet

Mer i ämnet