Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör rådmannen Olof Roos om de fyra häktade efter terrorräden i Tyresö. Foto: Samuel Steén/TT

Jobbade på skola – dagen innan Säpos terrortillslag

Uppdaterad
Publicerad

Dagen innan Säpos terrortillslag jobbade den yngre brodern på en grundskola i Stockholmsområdet. Även den äldre brodern har vikarierat inom skolvärlden. Nu har båda häktats misstänkta för förberedelse till terroristbrott och grovt vapenbrott.

Säkerhetspolisen slog till mot flera bostadsadresser och en islamisk föreningslokal i Tyresö i torsdags.

Fyra män i 20-årsåldern greps – nu är samtliga häktade.

Säpoinsats i Tyresö efter misstänkta terrorplaner

Två bröder häktas på sannolika skäl misstänkta för förberedelse till terroristbrott och grovt vapenbrott. Två andra män för grovt vapenbrott.

Samtliga nekar till brott.

Jobbat på skolor

Enligt SVT Nyheters uppgifter har båda bröderna vikarierat inom skolverksamhet i Stockholmsområdet.

Så sent som dagen innan gripandet förra veckan arbetade den yngre brodern på en grundskola.

– Vi jobbar varje dag med anställningar, bakgrundskontroller och för att trygga skolmiljön. Det finns inga uppgifter om varningar från innan, säger skolchefen i kommunen till SVT.

Männen började vikariera inom kommunens skolverksamhet 2021. Den äldre brodern har dock inte jobbat inom kommunen sedan 2022.

Dömda för brott

Sedan tidigare är de dömda för narkotikabrottslighet, den äldre brodern för flera fall. Civilklädda poliser ska tidigare ha besökt deras boende och frågat grannar om de noterat konstiga lukter eller ljud från brödernas lägenhet.

Enligt Säpo gjordes förra veckans insats för att avvärja ett möjligt hot med koppling till våldsbejakande islamism.

– Vi har kunnat konstatera att det finns kopplingar till IS i Somalia, sa Fredrik Hallström, operativ chef på Säkerhetspolisen.

De två andra männen, som häktas enbart för grovt vapenbrott, kopplas av polisen till ett kriminellt nätverk i Tyresö, enligt Expressens uppgifter.

– Samtliga har förnekat den här brottsligheten. Nu kommer vi att driva vidare den här förundersökningen med all den kraft vi förfogar över, säger Lars Hedvall, åklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Säpoinsats i Tyresö efter misstänkta terrorplaner

Mer i ämnet