Löfven pressades om jobben

Uppdaterad
Publicerad

Arbetslösheten är uppe i över åtta procent och antalet långtidsarbetslösa har ökat kraftigt de senaste åren. Jobben var en av de hetaste frågorna för partiledarna i debatten.

Stefan Löfven pressades om hur han ska hålla sitt mål om att halvera arbetslösheten vid 2020. På Socialdemokraternas partikongress i början av april sa Löfven att han ska nå lägst arbetslöshet i EU vid 2020.

– Det är elva länder som har lägre arbetslöshet än Sverige. Det är så många som har tappat sitt jobb – det som är nyckeln till allt. Vi vill fokusera på att öka efterfrågan genom att öka företagens tillväxt att skapa nya produkter. För trots att vi har en stor arbetslöshet hittar många företag inte rätt person att anställa, var femte rekryteringsförsök misslyckas, säger Stefan Lövfen.

Partiledardebatt i Agenda maj 2013

”Mer i plånboken”

Fredrik Reinfeldt tryckte på sänkta inkomstskatter och att satsa på skolan med mer undervisningstid. Om ett femte jobbskatteavdrag ska införas ska regeringen bedöma och svara på till hösten, säger Reinfeldt.

– Jag tror att Socialdemokraternas svar att kraftigt öka beskattningen på unga leder inte till fler jobb utan till färre. Vi vill att vanligt folk ska få mer i plånboken, säger Fredrik Reinfeldt.

Reinfeldt ifrågasatte även oppositionens regeringsduglighet och pekade på en brist av gemensamma förslag från de rödgröna.

– Bekymra dig du om din kant. Det här fixar jag. Vi har jag lagt 15-15 budgetar tillsammans och gjort blocköverskridande överenskommelser på ett antal områden, svarade Stefan Löfven.

De sänkta arbetsgivaravgifterna för unga var en het fråga där debattglöden hettade till.  Jan Björklund gick hårt mot Socialdemokraterna som vill slopa de halverade arbetsgivaravgifterna.

– Höjda skatter på ungdomsjobb – det är som att be brandmän släcka brasor med bensin i stället för vatten.

Annie Lööf menade att Socialdemokraterna för ”en bluffpolitik”.

– Har du verkligen frågat Ica-handlaren i Bjuv om hon inte kommer märka att hennes transporter blir dyrare om transportskatten höjs? Eller om restaurangmomsen fördubblas för bageriet i Skövde, det tro sjutton att det kommer att märkas i företagarens plånbok, säger Lööf.

S nej till halvering av arbetsgivaravgift

Stefan Löfven var tydlig med att man inte kommer att behålla halveringen av arbetsgivaravgiften om man kommer till makten – till skillnad från Miljöpartiet som nyligen gjort en kovändning och valt att behålla den sänkta avgiften. Därmed satte han stopp för tidigare spekulationer att han skulle gå samma väg som Miljöpartiet.

– Finansministern sa själv att de inte ger några nya jobb. Ska vi då fortsätta lägga pengar på det? Det är fortfarande ett dåligt förslag. Det handlar om 14 miljarder kronor varje år – finns det något smartare att göra för de pengarna? Ja.De unga som inte har en gymnasieutbildning kommer ännu längre bort från jobben, säger Löfven.

”Galenskap att göra om samma sak”

– Det var Einstein som sa att det är en galenskap att göra samma sak om och om igen och förvänta sig samma resultat, säger Löfven om det femte jobbskatteavdraget som regeringen kan komma att införa, säger Stefan Löfven.

Gustav Fridolin kritiserade det femte jobbskatteavdraget som regeringen kan komma att införa.

– Efter ett andra, tredje och fjärde skatteavdrag så bör man inse att medicinen inte funkar och då är det dags att ta en ny medicin. Låt oss anställa fler lärare i skolan, bygga bort bostadsbristen och lägga järnvägsräls – det ger jobb, säger Fridolin.

Debatten kom även att handla om överskottsmålet, som infördes av Socialdemokraterna och Centerpartiet på 1990-talet och innebär att statsbudgeten ska ha en procents överskott av BNP under en hög- och lågkonjunktur.

Vill inte skrota överskottsmålet

På senaste tid har flera tunga namn krävt att överskottsmålet slopas. På första maj krävde LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson att överskottsmålet skrotas för att staten ska låna 70 miljarder kronor för att få fart på den svenska konjunkturen och skapa 100.000 nya jobb. Men Löfven var klar även på den punkten.

– Det blir nej. Jag har sagt att vi inte har råd, vi ska fortsätta lägga jobbförslag och stabila budgetar.

Jonas Sjöstedt ville ha en garanti för alla unga – utbildning eller arbete. Han var också kritisk till fler jobbskatteavdrag.

– Vi behöver satsa på det som vi behöver och som ger jobb; bostäder och undersköterskor i äldreomsorgen. Ni sänker skatterna för bankerna med miljarder – det blir inte ett jobb på det. Ni använder pengar där de inte gör någon nytta, säger Sjöstedt till alliansen.

Annie Lööf svarade:

– Ni jagar de som skapar jobben. Hur kan kraftigt höjda skatter skapa fler jobb till unga människor?

Jimmie Åkesson vill satsa på landsbygden – fiske, skogsbruk och gruvnäring där han menar finns jobb. Han sa också att han stödjer ett femte jobbskatteavdrag.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Partiledardebatt i Agenda maj 2013

Mer i ämnet