SVT Nyheter har träffat tre personer som jobbar inom vad MSB har klassat som samhällsviktig verksamhet. En sak har de gemensamt – de brinner alla för sina jobb.

”Väldigt kul att höra att man har en viktig funktion i samhället”

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter har träffat tre personer som jobbar inom vad MSB har klassat som samhällsviktig verksamhet. En sak har de gemensamt – de brinner alla för sina jobb.
– Det är väldigt kul att höra att man tycker att vi har en viktig funktion i samhället, säger busschauffören Ulf Rubin.

Till en följd av coronavirusets utbrott listade regeringen tolv sektorer som extra samhällsviktiga för att Sverige ska fungera på ett bra sätt – bland annat transporter, livsmedel och energiförsörjning. Det innebar bland annat att föräldrar inom de sektorerna kan få barnomsorg om förskolor och grundskolor stänger, så att man kan fortsätta att utöva sitt yrke istället för att stanna hemma med barnen.

Busschauffören Ulf Rubin kör i Stockholm, och ser en förändrad arbetsvardag sedan coronautbrottet.

– Våra resenärer ska kliva på vid bakdörrarna för att minska risken för smittspridning. Jag kan tycka det är rätt tråkigt, för då får man inte träffa dem och prata. Jag saknar det, säger han.

Jeanette Blackert är lantbruksföretagare i närheten av Linköping, och har hundratals grisar på gården.

– Sverige är bara självförsörjande till 50 procent så varannan tugga vi äter är importerad från utlandet. Det är jätteviktigt att ett land har mat till sin befolkning. Jag tror det här (coronakrisen) har ökat medvetenheten hos folk för hur låg beredskap vi faktiskt har, säger hon.

Magnus Nilsson är underhållsledare och när SVT träffar honom och hans kollegor arbetar de med att reparera en elledning som gått sönder efter en storm.

– Mitt uppdrag är att se till att strömmen fungerar för gemene man i samhället. När vi fått tillbaka strömmen till många kunder då kan man gå hem och känna att man gjort ett gott dagsverke, säger han.

Samhällsviktig verksamhet är enligt MSB en verksamhet som är viktig att upprätthålla för att hantera en pågående kris i samhället. Det kan också vara att en svår störning i verksamheten kan leda till att en allvarlig kris inträffar.  

Regeringen har med anledning av coronakrisen listat tolv sektorer som särskilt samhällsviktiga: energiförsörjning, finansiella tjänster, handel och industri, hälso- och sjukvård samt omsorg, information och kommunikation, kommunalteknisk försörjning, livsmedel, militärt försvar, offentlig förvaltning, skydd och säkerhet, socialförsäkringar och transporter. 

Föräldrar med yrken inom en samhällsviktig sektor kan vid en stängning av förskolor och grundskolor till exempel garanteras barnomsorg.

Med regeringens lista som grund har Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) listat olika verksamheter som berörs. MSB har inte identifierat yrkeskategorier, men däremot kan man arbeta inom en yrkeskategori som upprätthåller en samhällsviktig funktion.  

Här kan man läsa mer om samhällsviktig verksamhet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet