Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) sade att jobbsatsningen på 20 miljoner kronor skulle räcka, tre år senare har prislappen hamnat på omkring 90 miljoner kronor. Foto: TT / Skärmdump jobskills.se

Jobbtjänst för asylsökande ska locka arbetsgivare – efter tre år och 90 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

För tre år sedan förklarade arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) att regeringen skulle beställa en webbtjänst som skulle ta asylsökande närmare jobb. Tre år senare har satsningen kostat 90 miljoner, samtidigt som målgruppen krympt rejält. Arbetsförmedlingen har inte nått målet för antalet användare – och fram till nu har det knappt funnits några arbetsgivare i systemet.

2015 ökade strömmen av asylsökande till Sverige, och väntetiderna hos Migrationsverket växte. För att korta vägen till jobb fick Arbetsförmedlingen i uppdrag att ta fram en digital tjänst där de asylsökande själva skulle skriva in sina kompetenser på sitt eget språk.

Men vägen fram till verktyget blev lång. Det kom inte på plats 2015 och inte heller året därpå. Däremot minskade gruppen asylsökande till följd av den åtstramade asylpolitiken.

Kritiserade satsningen Jobskills

– Jag hade hoppats att det skulle gå ännu fortare. Men när man gör något helt nytt, då får man dra lärdomar under resans gång, säger Ylva Johansson i dag.

Inte nått målet

2015 uppgav arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) för Svenska Dagbladet att 20 miljoner kronor skulle räcka till verktyget, och att hon hoppades på snabba resultat. Men tre år senare har den samlade prislappen nått 90 miljoner.

I Jobskills ska den asylsökande själv beskriva sin utbildning, vilket kan göras på flera olika språk. Foto: Skärmdump från Jobskills.se/SVT

Pengarna har främst gått till uppsökande verksamhet. Arbetsförmedlingen har anställt 100 personer som haft till uppgift att hitta asylsökande och motivera dem att skriva in sig i Jobskills. I dag har cirka 14 000 asylsökande skrivit in sig vilket ligger under målet på 25 000.

– Vi har inte helt nått målsättningarna i antalet registrerade kunder, säger Gunilla Dyrhage, avdelningschef på Arbetsförmedlingen.

Totalt har cirka 30 000 personer skrivit in sig i Jobskills men hälften har uppehållstillstånd och befinner sig därmed redan i Arbetsförmedlingens etableringsprogram där de ska få hjälp med kartläggning och matchning mot jobb av sin arbetsförmedlare.

Saknas arbetsgivare

Enligt vad SVT erfar har den utdragna processen kring Jobskills väckt kritik bland annat hos flera myndighetsaktörer som jobbar med integration på olika håll i landet, och tjänsten har även fått kritik från nyanlända, vilket uppmärksammades i fjol av arabiska redaktionen på Radio Sweden, Sveriges Radio.

Jobskills har också så här långt erbjudit mycket små chanser att faktiskt hitta ett jobb. Tre år efter Ylva Johanssons utspel finns det nämligen knappt några arbetsgivare med konton i tjänsten. Först nu börjar Arbetsförmedlingen marknadsföra Jobskills mot arbetsgivarna, och man undersöker också möjligheten att integrera det med Arbetsförmedlingens övriga system.

Att ha med arbetsgivarna från start ingick inte i uppdraget, förklarar Gunilla Dyrhage. Den tolkningen har stöd om man ser till formuleringarna i uppdragstexten. Men Ylva Johansson tycker att Arbetsförmedlingen ändå kunde ha tänkt längre.

– Jag menar nog att man har ett generellt uppdrag att alltid jobba mot arbetsgivare. Men det är möjligt att det hade gått ännu fortare om det hade stått med.

FAKTA: JOBSKILLS

Regeringen beställde 2015 ett pilotprojekt frånArbetsförmedlingen för kartläggning av nyanländas kompetenser. Tilldetta avsattes 20 miljoner.

Efter pilotprojektet skulleverksamheten permanentas i en delvis annorlunda förpackning.Tjänsten upphandlades och bolaget som gjort piloten förlorade.Upphandlingen överklagades men Arbetsförmedlingen vann.

I höstasförsenades lanseringen mot arbetsgivarna av att Arbetsförmedlingenmåste reda ut frågetecken kring säkerhet och den nyaDataskyddsförordningen (GDPR).

Regeringen har anslagit 90 miljonertill kompetenskartläggningarna för 2017 och 55 miljoner för 2018.Arbetsförmedlingen har hittills hållit sig inom budgetramarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritiserade satsningen Jobskills

Mer i ämnet