”Det finns osäkerhet i hur informationen används som de nyanlända skriver in i verktyget”, säger Arbetsförmedlingens generaldirektör, Mikael Sjöberg. Foto: TT

Jobskills stoppas efter SVT:s granskning

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsförmedlingen stoppar sökmöjligheterna för både arbetsgivare och arbetsförmedlare i webbverktyget Jobskills. Bakgrunden är SVT:s granskning av tjänsten.

– Jag kan konstatera att det finns osäkerhet i hur informationen används som de nyanlända skriver in i verktyget. Därför är det rimligt att vi vidtar den här åtgärden, säger generaldirektör Mikael Sjöberg i ett pressmeddelande.

Man stänger tillfälligt ner arbetsgivares och arbetsförmedlares möjligheter att söka uppgifter om asylsökande. Däremot kommer asylsökande även fortsättningsvis att lägga in sitt cv, men det kommer inte att vara sökbart.

– Det får inte finnas några risker att de asylsökandes uppgifter används felaktigt, säger Mikael Sjöberg.

Kritiserade satsningen Jobskills

Sjöberg kallades tidigare i dag upp till arbetsmarknadsminister Ylva Johansson för att förklara vad som hänt. Hon säger efter mötet att hon har förtroende för generaldirektören och myndighetens sätt att hantera frågan.

– Jag bedömer att Arbetsförmedlingen tar frågan på det allvar som är nödvändigt.

Har du förtroende för Mikael Sjöberg som generaldirektör?

– Ja.

Hur ser du på att en myndighet genomför en så här stor tjänst utan att försäkra sig om att den är laglig?

– Vi behöver den här typer av tjänster i framtiden, det är viktigt att individer själva kan göra sig sökbara och arbetsgivare kan söka. Men det är naturligtvis helt avgörande att den myndighet som tillhandahåller tjänsten säkerställer att den är laglig och att man undviker att den kan missbrukas.

Bättre på att följa lagar och regler

För några år sedan visade SVT att Arbetsförmedlingen systematiskt brutit mot lagen om offentlig upphandling. Hur många gånger ska en myndighet kunna ignorera lagar och regler innan du tappar tålamodet?

– Arbetsförmedlingen kommer från bakgrund där man varit dålig på att följa lagar och regler. Det har varit fokus från styrelsen på att man ska bli bättre och man har också konstaterat en väsentlig förbättring.

Är det som nu hänt ett uttryck för det?

– Jag har förtroende för Arbetsförmedlingens möjlighet att hantera detta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritiserade satsningen Jobskills

Mer i ämnet