”Det här innebär att jag kan vara med min familj och fortsätta mitt jobb och tjäna egna pengar”, säger Johan. Foto: SVT

Johan bytte fängelse mot fotboja: ”Kan vara med min familj”

Uppdaterad
Publicerad

Johan ansökte och fick beviljat att omvandla sitt fängelsestraff till fotboja.

– Det här innebär att jag kan vara med min familj och fortsätta mitt jobb och tjäna egna pengar, säger han.

Johan är dömd till fem månaders fängelse och avtjänar nu sitt straff med fotboja. Han ångar inte att han ansökte om att omvandla sitt straff från fängelse till elektronisk övervakning.

– Jag är bara glad att jag blev erbjuden chans att få fotboja. För mig är det väldigt konstigt av de som inte ansöker. Det här innebär att jag kan vara med min familj och fortsätta mitt jobb och tjäna egna pengar. Så det var inget snack om saken när jag fick den här möjligheten säger Johan till SVT Nyheter.

”Inte så lätt som man tror”

Johan vill inte själv berätta vad det är för brott som han dömts för. Men han har skött hela sin strafftid och har bara veckor kvar innan han får ta av fotbojan.

– Det har gått bra för min del. Men det är också tufft. Inte så lätt som man tror. Det är mycket regler och tider som ska följas. Hela ditt liv är schemalagt. Andra bestämmer när du ska gå ut och när du ska gå in.

”Kan fortsätta vara en bra förälder”

Vi träffar Johan i Frivårdens lokaler utanför Stockholm. Här går han regelbundet under strafftiden och träffar sin handledare. Där befinner sig även Christina Thingwall som är ställföreträdande frivårdschef i Stockholms län. Hon är positiv till Kriminalvårdens förslag till gps-spårning och att höja gränsen för fotboja till upp till ett års fängelse.

– Jag tror att det bra om fler kan verkställa sin fängelsepåföljd med fotboja av flera skäl. Dels kan den dömde fortsätta att vara en bra förälder. Personen kan också fortsätta på sitt arbete och fortsätta att bidra till samhället. Det är både bra för den dömde och för oss andra i samhället säger Christina Thingwall till SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.