Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Johan Pehrson (L) om inflationens effekter på arbetsmarknaden i klippet. Foto: SVT

Johan Pehrson (L) om arbetsmarknaden: ”Känner oro inför nästa år”

Uppdaterad
Publicerad

Inflationen och det förändrade marknadsläget har börjat ge avtryck på den svenska arbetsmarknaden. Johan Pehrson, partiledare för Liberalerna samt arbetsmarknads- och integrationsminister, känner en oro inför det kommande året. Men poängterar att Sverige har goda förutsättningar att möta ett ökat antal arbetssökande.

– Vi är väl rustade med Arbetsförmedlingen, vi har en A-kassa som är upprustad för lågkonjunktur och vi har ett omställningsstöd, säger Johan Pehrson (L) i SVT Agenda.

I oktober varslades omkring 5000 personer i Sverige. Mer än dubbelt så många om man jämför med de 2000 som varslades månadsvis under perioden januari till september i år. Hårdast drabbade är företag inom handel och industri. Även antalet inkomna jobb på Arbetsförmedlingen har blivit färre.

Men enligt Johan Pehrson (L) finns goda resurser för de som söker jobb.

– Arbetsförmedlingen genomgick en ganska kraftig reformering under den förra mandatperioden och är redo och rustad för att matcha de jobb som finns, det finns fortfarande ganska många lediga jobb, säger han i SVT Agenda.

Exportberoende

Under 2022 har arbetslösheten legat på 7,4 procent. Enligt regeringens beräkningar kommer den siffran att stiga till 7,7 procent under nästa år, men prognosen kan ändras beroende på utvecklingen av kriget i Ukraina och de globala energpriserna.

– Vi är ett fantastiskt land men vi är väldigt, väldigt exportberoende. Det är klart att går ekonomin ner rejält, inte minst i Tyskland och på andra viktiga marknader så kommer det påverka oss mycket, säger Johan Pehrson (L).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.