Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Killen vid grillen gick inte hem hos de kvinnliga väljarna. Se Liberalernas partiledare Johan Pehrson berätta vilka egenskaper som han tror går hem hos kvinnliga väljare. Foto: Stefan Jerrevång/TT

Johan Pehrson om att kvinnor överger L: ”Är inte bara killen vid grillen”

Uppdaterad
Publicerad

Liberalerna har ett problem med väljare i allmänhet och kvinnliga väljare i synnerhet. Ett problem som såväl partiledaren Johan Pehrson som partisekreteraren Gulan Avci beskriver som allvarligt.

I den senaste opinionsmätningen från Novus får partiet 3,6 procent. Samtidigt uppgav 0 procent av kvinnorna i en mätning från i februari  att de har mycket stort förtroende för Johan Pehrson.

Partiledaren delar bilden av att L tappar bland kvinnliga väljare.

– Det har vi gjort under en längre tid tyvärr. Historiskt har vi varit mycket starka bland både Saco- och TCO-kvinnor och det vill jag gärna se att vi blir igen. Men jag vill understryka att jag har en politik både för kvinnor och män, säger Johan Pehrson till Politikbyrån.

Men varför har ni tappat bland kvinnorna då?

– Många tycker kanske att det har låtit för hårt genom åren, att vi har pratat för mycket om Nato och kärnkraft.

”Är ju inte bara killen vid grillen”

Liberalernas valanalys konstaterar att ”jämställdheten lyste med sin frånvaro” under valkampanjen, något som partiet anser gjorde det svårare att övertyga kvinnliga väljare.

Valanalysen konstaterar också att ”den öldrickande killen-vid-grillen-känslan” inte gick hem hos kvinnliga akademiker.

Ska du sluta vara killen-vid-grillen-Johan?

– Jag är ju inte bara killen vid grillen, vill jag understryka. Men jag har min stora härliga familj hemma och kan fortsätta att grilla ibland, men fokus och vikten ska ligga på politiken.

Johan Pehrson tar bland annat upp skolan och trygghet som viktiga frågor att lyfta för att vinna tillbaka kvinnliga röster.

”Bekymmersamt”

Gulan Avci, partisekreterare för L, säger att det är dags att ”kavla upp ärmarna” fram till valet 2026.

– När det gäller kvinnliga väljare har vi tappat i förtroende i ganska många val. Vi måste bryta utvecklingen och se till att vi blir relevanta. Vi kommer att behöva jobba hårt under hela mandatperioden för att vända den här negativa trenden där kvinnliga väljare inte haft oss som förstahandsalternativ.

Hur allvarligt är det här? 

– Det är bekymmersamt. Halva befolkningen består ju av kvinnor och nu måste vi bli ett relevant politiskt alternativ.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Politikbyrån

Mer i ämnet