Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Riksdagens småpartier har det fortsatt kämpigt i den senaste opinionsmätningen från SVT Novus. I undersökningen ligger fyra av partierna nära eller under fyraprocentsspärren till riksdagen. Foto: TT

SVT/Novus: Små rörelser i opinionen sju månader efter valet

Uppdaterad
Publicerad

Opinionsläget i svensk politik står nästan helt still enligt SVT/Novus senaste väljarbarometer. Både L och KD ligger precis som i förra mätningen kvar under riksdagsspärren.

– Liberalerna är ju med nu och tar ansvar för Sverige i en svår tid, säger Gulan Avci, partisekreterare (L).

På det stora hela syns inga större rörelser i väljaropinionen, och jämfört med förra mätningen från SVT/Novus så befinner sig förändringarna inom felmarginalen.

Kristdemokraterna halkade redan i förra mätningen ner under riksdagsspärren och där ligger de kvar, tillsammans med Liberalerna.

– Det är ju något unikt att två regeringspartier ligger under spärren men och andra sidan kom de in på ganska låga nivåer från början. Det har ju blivit en samling kring de tre stora partierna, säger Torbjörn Sjöström, vd för Novus.

Siffrorna i parentes visar förändringen från föregående månads väljarundersökning. Foto: SVT/Novus

Liberalerna fortsatt under spärren

Senast Liberalerna hade minst 4 procent i en mätning gjord av SVT/Novus var i november 2022. Partisekreteraren Gulan Avci menar att de senaste månaderna har varit tuffa för Sverige och regeringen, men hoppas att väljarna kommer premiera partiet på sikt.

– Alternativet hade ju varit att vi skulle ha satt oss vid sidlinjen, men då hade inte de reformer som vi gick till val på 2022 kunnat genomföras. Jag tror att man ska se långsiktigt på politik, när vi närmar oss 2026 kommer också väljarna belöna oss för vårt ansvarstagande.

Positivt hos Miljöpartiet

Det parti som ligger närmast spärren efter Liberalerna och Kristdemokraterna är Miljöpartiet. Där väljer man att se positivt på siffrorna.

– Vi ligger stadigt över spärren och vi ser en väldigt stark medlemstillströmning. Antalet medlemmar har ökat med nästan 50 procent det senaste året, säger Katrin Wissing, Miljöpartiets partisekreterare.

Stödet för Socialdemokraterna ökade kraftigt i väljarbarometern som publicerades i februari till den högsta Novus-noteringen sedan 2009. Enligt aprilmätningen har uppgången dock stannat av.

Samtidigt är det precis som för de andra partierna en förändring som ligger inom felmarginalen jämfört med föregående månad.

3 514 slumpmässigt utvalda personer bland röstberättigade svenskar har valt att svara på undersökningen som har genomförts per telefon, SMS och post mellan den 27 februari och 2 april 2023. Frågan de har svarat på är hur de skulle rösta om det vore val idag.

Ett antal personer utöver de som deltog i undersökningen har antingen inte gått att nå eller har inte velat delta i undersökningen. Novus har kontrollerat att detta bortfall inte påverkar undersökningens resultat.

De som inte svarade utgör 49 procent av det totala antalet tillfrågade, som var 7 833 personer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.