Johan von Schreeb, till vänster, utses till Årets svensk av magasinet Fokus. Foto: TT

Johan von Schreeb är Årets svensk

Publicerad

För 25 år sedan grundade han Läkare utan gränser i Sverige. I naturkatastrofer, epidemier och krig är han på plats för att hjälpa utsatta. Nu tilldelas läkaren Johan von Schreeb magasinet Fokus utmärkelse ”Årets svensk”.

När SVT Nyheter når Johan von Schreeb är han själv ödmjuk inför priset han just tilldelats.

– Att arbetet som jag gör behövs, det är inget att fira. Samtidigt är det skönt att få bekräftelse på att arbetet uppskattas. Men man måste alltid avliva myten om sig själv. Att bli framlyft som en hjälte har jag inte lust med, men man måste framlyfta jobbet som Läkare utan gränser gör, säger han.

”Det var väldigt frustrerande”

Johan von Schreeb leder också Kunskapscentrum för internationell katastrofmedicin på Karolinska institutet. Under hösten har han flitigt jobbat med Ebolakatastrofen i Västafrika, bland annat genom att lära utresande fältarbete hur arbetet ska skötas.

Han var själv i ett tidigt skede på plats i Sierra Leone.

– Jag såg katastrofen utvecklas framför ögonen på mig. Det var väldigt frustrerande. När jag kom hem var det inte med någon känsla av att jag varit med och löst problemet, säger Johan von Schreeb.

Fortsätter leda kurser

Han jobbar fortfarande mycket med ebolaepidemin – fortsätter leda kurser för svenskar som åker till de drabbade områdena för att arbeta, och bedriver forskning kring hur ebola påverkat den vanliga sjukvården i Sierra Leone.

– Vi har sett att antalet inlagda på sjukhus har minskat med 70 procent. Gravida med komplikationer och barn med malaria får inte den vård de desperat behöver. Nu måste det också satsas på att den vanliga sjukvården kommer igång igen, säger Johan von Schreeb.

Utmanar nästa generation

Han hoppas att dagens utmärkelsen kan ge ytterligare publicitet till de katastrofer som behöver stöd.

– Jag vill lyfta frågeställningen och utmana nästa generations läkare och sjuksköterskor att hjälpa till i de delar av världen som är allra eländigast.

Utmärkelsen Årets svensk har delats ut sedan 2006 av magasinet Fokus, och pristagaren utses av en jury. Pristagare genom åren är bland annat författaren Jonas Gardell och artisten Robyn. Förra året gick utmärkelsen till Gunnar Strömmer, grundare för Centrum för rättvisa.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer