Johannas namnteckning förfalskades av påstridig elsäljare

Uppdaterad
Publicerad

Sjukpensionären Johanna sade nej till en dörrknackande elsäljare från Nordic Green Energy. En ihärdig säljare som polisen till slut fick avvisa. Tre månader senare upptäckte hon att elbolaget hade flyttat över hennes elavtal ändå. När hon begärde att få se avtalet såg hon att underskriften var förfalskad.

– Jag tycker det är bedrövligt att lura gamla och sjuka, säger hon.

En helgkväll i december 2018. Klockan är runt halv åtta på kvällen. Då ringer någon på dörren hos Johanna i hyreshuset i Sundsvall. Johanna, som inte vill uppge sitt riktiga namn på grund av privata skäl, öppnade dörren. Där stod en säljare som först verkade vänlig. 

– Han frågade vad jag hade för leverantör. Jag sade Sundsvall Energi. Det är vi, sade han. Det här är samma avtal, men det är grön el, sade han, berättar Johanna.

Johanna sade gång på gång nej till att skriva på något avtal. Men säljaren insisterade.

– Han ville ha mitt namn, jag sade nej, jag lämnar inte ut det. Personnummer? Nej. Då sa han att jag kan få ut ditt fullständiga personnummer bara genom att titta på namnet på dörren. Men så kom polisen och då försvann han ned till dem, säger Johanna.

En 78-årig granne, som hade hört en kvinna skrika i trappen i samband med säljarens besök, hade ringt sin granne som i sin tur hade ringt polisen. Säljaren försvann i samband med att två polismän kom till fastigheten.

Förfalskat underskrift

I mars i år fick Johanna ett brev från Sundsvall Energi där det stod att de beklagade att hon lämnat dem som kund och bytt till Nordic Green Energy. Hon kontaktade Nordic Green som påstod att hon skrivit på ett avtal om att byta leverantör.

– Det såg ut som ett barn hade skrivit mitt namn, säger hon.

Johanna vände sig till Sundsvall Energi som uppmanade henne att göra en polisanmälan. Hon ringde till polisen i Sundvall och anmälde bolaget för urkundsförfalskning. Sedan skickade hon anmälningsnumret till Nordic Green Energy.

– Då fick jag ett mail efter några timmar där det stod att de annullerat avtalet, säger Johanna.

Varnar för säljare

Lotta Björklund är vd för det allmännyttiga kommunala bostadsbolaget Mitthem i Sundsvall som äger fastigheten som elsäljaren besökte. De har fått klagomål från hyresgäster om elsäljare och de har lagt upp en varningstext på sin hemsida. Där uppmanas hyresgästerna att vara försiktiga med att ingå avtal vid dörren och de alltid ska begära legitimation av säljarna.

– Vi har haft problem med dörrknackare, säger Lotta Björklund som också berättar att hon har liknande erfarenheter från påstridiga elbolagssäljare från den tid när arbetade vid bostadsbolaget Timråbo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.