Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Vd: ”Det har varit vissa klagomål” Foto: SVT

Vd: ”Det har varit vissa klagomål”

Uppdaterad
Publicerad

Elbolaget Nordic Green Energy har haft problem med vissa säljare. Det säger bolagets vd till SVT.
– Jag vet att det varit vissa sådana klagomål. Men har vi tio tusentals kontakter, då har vi tio tusentals möjligheter att bli rätt eller fel uppfattade, säger Erki Milistver.

År 2017 växte Nordic Green Energy snabbast i Sverige och hade då runt 100 000 kunder. Året efter tappade bolaget ett stort antal kunder. Men nu växer bolaget igen efter en intensiv försäljningskampanj som fortfarande pågår sedan i höstas. Bolaget ägs av norska kommunala vattenkraftsföretaget Troms kraft.

Nordic Green hette tidigare Kraft och Kultur. Det var ett skandalomsusat företag vars förre vd just nu sitter i fängelse, dömd för grovt svindleri och grovt bokföringsbrott. Närmare två miljarder kronor försvann i dåliga affärer som doldes av ledningen efter att företaget expanderat väldigt snabbt.

Nu har företaget nytt namn och ny vd. Och företaget har kraftiga expansionsplaner i Sverige och Finland. vd Erki Milistver bekräftar att de haft problem med några säljare.

– Vi har haft fall där vi tvingats utestänga försäljare där vi uppfattat att de inte följer våra regler tillräckligt bra, säger han.

Expanderat väldigt mycket

Han förklarar klagomålen mot bolaget med att antalet kunder just nu växer väldigt snabbt. För tillfället använder de sig av fem olika säljbolag som underentreprenörer.

– Vi har expanderat vårt säljnätverk senaste halvåret väldigt mycket. Förra månaden har vi på bara en av våra säljkontakter 35 000 kundkontakter, säger Erki Milistver.

Hos myndigheten Allmänna Reklamationsnämnden finns fem klagomål på bolaget plus tio avskrivningsbeslut där bolaget gjort upp med kunden. Ett par av anmälningarna handlar om kunder som fått fakturor av bolaget trots att de har ett helt annat bolag som elleverantör.

Klagomål om oärliga säljare

På företagsrecensionssajten Reco.se är Nordic Green Energy ett av de elföretag som får flest klagomål just nu. Ett tiotal det senaste halvåret handlar just om bolagets säljmetoder. Flera av kommentarerna handlar om säljare som är oärliga.

En kvinna skriver att två unga säljare kom hem till henne i februari när hon låg och sov. När hennes minderårige son öppnade och sade att mamman sov svarade säljarna med att det var ”ingen fara” och att han skull hämta hennes legitimation så kunde de fylla i blanketten åt henne i stället.

När SVT återberättar kommentaren för Nordic Green Energy säger vd:n att han inte känner till händelsen. Han säger också att han inte heller känner till händelsen i Sundsvall men att han tar avstånd från det som hände sjukpensionären Johanna där en säljare förfalskade hennes namnunderskrift.

– Det här låter väldigt fult. Vi har vidtagit åtgärder mot vissa säljpartners. Det kan vara något av de fallen, säger Erki Milistver som lägger till att säljarna hellre ska ”sälja ingenting än att sälja fult”.

Er tidigare vd, när bolaget hette Kraft & Kultur, sitter i fängelse. Har det nya bolaget ärvt något av det gamla företagets affärskultur?

– Det är helt olika bolag. Av ledningen är ingen kvar från den tiden. Och det är heller inget kvar affärskulturmässigt, säger Erki Milistver.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer