justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S). Foto: TT

Johansson: Jämkningsregeln ska granskas

Uppdaterad
Publicerad

Jämkningsregeln kommer att granskas.

Det meddelar justitieminister Morgan Johansson efter fallet där en våldtäktsdömd fått 840 000 kronor i ersättning.

– Jag har bett våra tjänstemän att inleda en översyn, uppger han.

Nyheten om den dömde våldtäktsmannens skadestånd skapade starka reaktioner under sensommaren 2021.

Våldtäktsmannen fick resning, övertygade rätten att han var minderårig och fick ett skadestånd på 840 000 kronor. Nu har Uppdrag granskning avslöjat att mannens syriska pass har en giltighetstid som inte stämmer med den ålder han själv påstår att han har.

Enligt justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) är det stötande att den nuvarande lagstiftningen kan få dessa konsekvenser.

– Vi kommer att lägga förslag i mars om att kraftigt höja skadestånden till brottsoffer, och öka möjligheterna att utmäta gärningsmäns skadestånd.

S: Jämkningsregeln ska granskas

Det kommer att rätta till en del av problemet, uppger Johansson.

– Det här fallet är unikt och har beslutats av JK. Regeringen kan inte överpröva det beslutet. Däremot kan vi se över den jämkningsregel som finns. Det är inte rimligt att brottsdömda ska kunna få full ersättning i alla lägen. Jag har bett våra tjänstemän att inleda en sådan översyn.

M: Lagstiftningen måste ändras

Moderaternas rättspolitiska talesperson Johan Forssell  beskriver fallet som stötande.

– Det sätter fingret på när svenskt rättspolitik är som allra sämst. När det upplevs vara mer till skydd för kriminella än de som utsätts för allvarliga brott, säger Forssell.

M har tidigare uppgett att de vill skärpa jämkningsregeln och därmed göra det möjligt för Justitiekanslern att sätta ner, eller helt ta bort skadeståndet.

– Det här är väldigt upprörande. Att personer som är kriminella kan få den här typen av skadestånd, samtidigt som brottsoffret riskerar att få sitt liv förstört. Vi har ett ansvar att se till att det här inte kan ske igen, och då måste lagstiftningen ändras.

”Agerar halvdant”

Även om S uppger att de kommer att lägga fram ett förslag om att höja skadestånden till brottsoffer, och öka möjligheterna att utmäta gärningsmäns skadestånd tycker Forssell att regeringen ”agerar halvdant”.

– Vi får se vad för förslag man lägger fram i mars, men det brukar inte bli så mycket, säger han och fortsätter:

– Om regeringen inte agerar på det här då får vi i riksdagen agera på annat sätt. Vi kan inte ha det så här.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.