Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S): ”Finns missförstånd och frågetecken som behöver klargöras” Foto: SVT

Johansson (S): ”Jobbar med att förtydliga texten i lagförslaget”

Uppdaterad
Publicerad

Nyamko Sabuni (L) hotade tidigare i veckan att Liberalerna kan komma att bryta januariavtalet om inte regeringen ändrar sitt nya förslag kring migrationspolitiken. Nu öppnar justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) för att förtydliga texten i lagförslaget.

– Vi jobbar nu med att förtydliga vad just den här delen handlar om, säger han till SVT:s Agenda.

Regeringen och samarbetspartierna ska komma överens om nya bestämmelser för arbetskraftsinvandring, och om utformningen av en humanitär grund för uppehållstillstånd.

Men Liberalerna menar att förslagen är mer liberala än de som den parlamentariska migrationskommittén tagit fram och därför bryter mot januariavtalet och att man då kan komma och lämna avtalet, något som Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni sa tidigare i veckan i SVT:s intervjuprogram ”30 minuter”.

– Finns inget avtal så finns inget samarbete heller, då lämnar vi förhandlingsbordet, sa Sabuni.

”Inga skäl att driva fram regeringskris”

Nu försöker justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) lugna ner situationen.

– Det finns inga skäl att driva fram regeringskris och i värsta fall extraval, säger Johansson i söndagens Agenda.

”Vi vill klargöra en del”

Han säger att man kan tänka sig att förtydliga texten i lagförslaget.

– Eftersom det är så mycket missförstånd och frågetecken. Sedan har ju också Migrationsverket en begäran i sitt remissvar att man helt enkelt vill klargöra en del av de här frågetecknen, och då behöver vi göra det även i text så man är klar med vad vi menar.

– Vi jobbar nu med att förtydliga vad just den här delen handlar om så att det ska stå klart för alla hur vi tänker, säger Morgan Johansson.

Rasmus Ling, migrationspolitisk talesperson för MP, skriver till Expressen att de inte kommer att gå med på att definitionen av ”humanitär grund” snävas in.

”Det kan behövas förtydliganden utifrån remissinstansernas svar, men det ska inte ske någon insnävning”, skriver Ling i ett sms.

Se en längre intervju med Morgan Johansson i söndagens Agenda, kl 21.15 i SVT 2 eller på SVT Play

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer