John Malmqvist, 40, surfade jättevåg i Nazaré i Portugal. Foto: Ur dokumentären En sjukt stor våg.

Se svenske John surfa monstervågen

Uppdaterad
Publicerad

I Nazaré i Portugal kan vågorna nå rekordnivåer. John Malmqvist, 40, från Stockholm, tog sig an en av de livsfarliga monstervågorna – och överlevde.

– Det var en verklig skjuts för självförtroendet, säger han.

Att surfa en jättevåg i Nazaré är ingen lätt match och kan i värsta fall leda till döden. Trots det fattade John Malmqvist beslutet att våga ta sig an utmaningen. 

– Jag hade stått och tittat på vågorna så många gånger och kände bara en dag att “det där borde jag kunna göra”, säger han. 

Många var oroliga över att John inte skulle klara det, inte minst hans fru, Annie Graham, som uttrycker sin rädsla i dokumentären ”En sjukt stor våg” som visas på SVT i september. 

– Ingen vill förlora sin livskamrat, det är ju självklart, säger hon.

Tränade hårt

För att komma i form fysiskt och psykiskt tog han hjälp av flera framgångsrika surftränare.  

– När jag tog beslutet att surfa vågen mådde jag inte så bra och jag var ganska otränad, säger han och fortsätter:

– Det var hårt, den mentala träningen var riktigt tuff.  

Efter ett år av träning och förberedelser klarade John att genomföra den svåra utmaningen.

– Det var en helt galen grej som nu har gett mig mer mod till att klara annat. Det var en verklig skjuts för självförtroendet.

Vill du veta mer om hur John klarade att surfa monstervågen? Se dokumentären tisdagen den 17 september i SVT1, kl. 21.00 eller redan nu på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.