Foto: SVT

John Bauer-gymnasier får hård kritik

Uppdaterad
Publicerad

Friskolekoncernen John Bauer får hård kritik i den största koncerngranskningen som Skolinspektionen gjort hittills. Samtliga 18 granskade skolor har så allvarliga brister att skoltillstånden är i fara i fall de inte åtgärdas.

Åtta av skolorna följer inte lagen när det gäller betygssättning enligt Skolinspektionen. Elva av skolorna ger inte elever särskilt stöd som de har rätt till.

Samtliga brister på en eller flera punkter när det gäller kvalitetsarbete och rektorns sätt att leda och säkerställa undervisningskvaliten.

SVT:s granskning av rapporterna visar att det finns skolor och  program i John Bauerkoncernen där mellan 40 och 50 procent av eleverna inte får godkänt i matematik B.

På flera av skolorna får 30 procent av eleverna inte behörighet till högskola.

Kräver svar

I Linköping misslyckades tre fjärdedelar av eleverna på IT-och restaurangprogrammen med att få behörighet till högskola.

Skolinspektionen ser allvarligt på bristerna och kräver svar inom tre månader på hur de ska åtgärdas.

-John Bauerskolorna måste arbeta intensivt med att åtgärda det här, säger Anette Nybom på Skolinspektionen.

Ledningen för John Bauerskolorna medger att skolorna skötts dåligt. Nu har en skoljurist anställts.

-Skoljuristen ska arbeta med uppföljningarna av skolinspektionens kritik,  säger kvalitets-och utbildningscheffen Anders Mebius.

Så juristen ska se till att ni inte bryter mot lagen i fortsättningen?

-Ja det är ju det det här rapporterna visar.

Men Skolinspektionen hade redan för flera år sedan allvarlig kritik mot flera av skolorna.

Nu skriver Skolinspektionen att det är anmärkningsvärt att de bristerna fortfarande inte åtgärdats.

Samtidigt har grundaren till John Bauerskolorna, Rune Tedfors, tjänat mångmiljonbelopp på att sälja vidare till det danska riskkapitalbolaget Axcel, som i sin tur räknar med att med mångmiljonvinster när de säljer skolkoncernen vidare nästa gång.

Skolorna har 12 000 elever. 7.000 av dem går i de 18 skolor som visat sig ha brister som är olagliga i de senaste rapporterna.

Hur kan du försvara att ni har tagit in elever år efter år utan att det här har blivit åtgärdat tidigare?

-Jag menar inte att försvara det, säger Anders Mebius. Vi måste arbeta för att förbättra undervisningssituationen så att så många som möjligt, helst alla, ska klara sig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

John Bauer-gymnasier kritiseras

Mer i ämnet