Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof. Foto: SVT

Richard Jomshof (SD) öppnar för bredare tolkning av bristande vandel

Uppdaterad
Publicerad

Formuleringen i Tidöavtalet om att bristande vandel ska kunna ligga till grund för utvisning har väckt frågor kring vad detta i praktiken innebär. Nu ger Richard Jomshof (SD) exempel på vad han tycker skulle kunna falla under den beskrivningen och nämner bland annat antisemitism och hat mot homosexuella.

– Man kan också diskutera om man sysslar med hedersrelaterat våld, eller tvinga på sina döttrar oskuldskontroller och slöja, säger Jomshof till Aftonbladet.

När Tidöavalet, den överenskommelse mellan M, SD, KD och L som ligger till grund för regeringssamarbetet presenterades fanns formuleringen om bristande vandel med.

”Med bristande vandel avses förhållanden såsom bristande regelefterlevnad, association med kriminell organisation, nätverk eller klan, prostitution, missbruk, deltagande i våldsbejakande eller extremistiska organisationer eller miljöer som hotar grundläggande svenska värden eller om det i övrigt föreligger otvetydigt konstaterade anmärkningar i fråga om levnadssättet”, står det i dokumentet.

Det har lett till diskussion, bland annat kring punkten om prostitution. Kritiker menar att det kan möjliggöra att personer som säljer sex i Sverige och som kan vara offer för trafficking utvisas.

Jomshof: Hatpredikanter ett exempel

SD:s partitopp Richard Jomshof, tidigare partisekreterare och nu ordförande i justitieutskottet, välkomnar en diskussion om vad som ska ingå i begreppet, säger han till Aftonbladet. Han säger att frågan om utvisningar är en ”betydande del av Tidöavtalet” och att det är något som ligger honom personligen ”varmt om hjärtat”.

– Står du och predikar hat och antisemitism och mot homosexuella i en moské, det är ett bra exempel på något som skulle kunna leda till utvisning.

– Man kan också diskutera om man sysslar med hedersrelaterat våld, eller tvinga på sina döttrar oskuldskontroller och slöja. Det är frågor man kan diskutera att ta in i ett sånt förslag, fortsätter han.

Han säger också att SD vill förhandla ned biståndet ytterligare. Den nya regeringen har dragit ner på biståndet med 7 miljarder till 56 miljarder – SD vill att det ska ligga på 30 miljarder.

Kristersson: ”Man ska sköta sig”

När M-ledaren Ulf Kristersson tidigare fått frågan om vad bristande vandel ska innebära har han sagt att regeringen ska titta på den exakta definitionen.

– Vad den tar sikte på är naturligtvis att den som kommer till vårt land och ska ha uppehållstillstånd, rätt att vara i vårt land också i bred bemärkelse ska sköta sig enligt den förväntan som landet ställer, har Kristersson tidigare sagt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Jonas Ekströmer/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.