Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi måste kunna prata om statsministerposten” säger Richard Jomshof (SD), partisekreterare. Foto: SVT

Jomshof (SD): ”Klart att vi måste kunna diskutera ministerposter”

Uppdaterad
Publicerad

Att Sverigedemokraterna ser ut att bli Sveriges näst största parti kommer sannolikt att förändra förhandlingsutrymmet vid en eventuell valseger för M, KD, L och SD-sidan.

Det menar SD:s partisekreterare Richard Jomshof.

– Det är klart att vi måste kunna diskutera ministerposter, säger han i Morgonstudion.

Enligt den preliminära rösträkningen ser Sverigedemokraterna, som i nuläget har 20,6 procent av rösterna, ut att bli Sveriges näst största parti.

Det innebär också att SD är största parti i M, KD, L och SD-blocket, som i nuläget innehar 175 mandat jämfört med 174 för S, V, MP och C-sidan.

– Så här långt känns det otroligt bra, otroligt spännande. Det innebär så mycket på så olika plan, säger SD:s partisekreterare Richard Jomshof om den preliminära röstfördelningen när han gästar SVT:s Morgonstudion på måndagsmorgonen.

Enligt Jomshof kommer partiet att kräva inflytande i förhållande till sin storlek, något som tidigare har uttalats under valrörelsen.

– Det gäller fortfarande. Är vi nu störst kanske vi kommer att ha helt andra krav som vi lägger fram på bordet, säger han.

”Måste kunna diskutera ministerposter”

Vilka krav det kan komma att handla om återstår att se, enligt Jomshof.

– Det är klart att vi måste kunna diskutera ministerposter. Det är klart att vi måste kunna prata statsministerposten, talman och presidieposter i de olika riksdagsutskotten, säger han.

– Men det viktiga är att politiken får en annan riktning, att vi får genomslag i sakpolitiken, att vissa sakfrågor går i en helt annan riktning än vad det har gjort under de senaste åtta åren.

”Är överens”

Trots att Liberalerna har uttryckt att de inte vill se Sverigedemokraterna i en regering finns det ändå underlag att bygga ett samarbete på mellan de fyra partierna M, KD, L och SD, enligt Richard Jomshof.

– Det känns positivt att vi ändå är överens mellan de fyra partierna. Jag tror att förutsättningarna att hitta en gemensam grund är större på vår planhalva, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.