Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Åkesson: ”Vår ambition är att sitta i regering”

Uppdaterad
Publicerad

I sitt tal på Sverigedemokraternas valvaka lyfte partiledare Jimmie Åkesson partiets resa mot att bli Sveriges näst största med 20,7 procent av väljarstödet

– Just nu är vi Sveriges näst största parti. Det ser ut att stanna där, säger han.

När Jimmie Åkesson talade till sina partivänner på valvakan ville han inte spekulera i hur den kommande blockuppdelningen kan komma att se ut med alla röster räknade. I stället betonade han det egna partiets historiska resa.

– Jag har redan tackat alla, men jag måste göra det igen. Vi är på riktigt ett stort parti i dag. jag är så glad och stolt över vad vi har gjort tillsammans för att åstadkomma det här, säger Åkesson.

Vill se en ny majoritetsregering

Under talet bad han några av partiets nyckelpersoner att kliva upp på scenen för att ta emot applåder för sitt arbete. Åkesson beskriver resan, från att vara ”ett litet uträknat parti som andra skrattade åt” till den position man har i dag där man kan utmana riksdagens mest etablerade partier:

– Om det blir maktskifte kommer vi att ha en central posistion. Vår ambition är att sitta med i regeringen, säger han.

Åkesson avslutar med att ta upp regeringsfrågan:

– Vad vi ser som bäst för Sverige är en ny majoritetsregering med Sverigedemokraterna som bas, för ett nytt styre i Sverige, avslutar han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.