Jomshof: ”Våldtäkt uttryck för islamisk kultur”

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraternas rättspolitiske talesperson Richard Jomshof ställer sig bakom ett tidigare uttalande av partikollegan Michael Hess.

Sverigedemokraternas rättspolitiske talesperson och kandidat till justitieministerposten, Richard Jomshof, ställer sig bakom uttalandet om att ”våldtäkt är djupt inrotat i islamisk kultur”.

– Våldtäkt är ett uttryck för islamisk kultur, säger han till Blekinge Läns Tidning.

SD-uttalande

Påståendet framfördes på Facebook av viceordföranden för SD i Karlskrona, Michael Hess, vilket fick såväl statsminister Fredrik Reinfeldt (M) som Göran Hägglund (KD) att reagera.

– Det finns inget som jag anser vara fel i hans inlägg, säger Richard Jomshof till BLT om sin partikollegas påstående.

– I sak har han rätt och jag står bakom andemeningen.

Jomshof sitter i både riksdagens utbildningsutskott och justitieutskott.

Polisanmälda

Både Sverigedemokraternas stabschef Linus Bylund och partiets vice ordförande i Karlskrona, Michael Hess, har polisanmälts för hets mot folkgrupp.

Bakom anmälan står en person som företräder sajten hatbrott.se, skriver Blekinge Läns Tidning. Anmälan för uttalanden och Facebookinlägg som handlar om islam och våldtäkt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SD-uttalande

Mer i ämnet