Jonas Sjöstedt ny V-ledare

Publicerad

Jonas Sjöstedt valdes till ny ordförade för Vänsterpartiet vid V-kongressen i Uppsala i dag. Segern var klar. Sjöstedt fick 179 röster mot Rosanna Dinamarcas 39.

-Vad glad jag blir, vad stolt jag blir. Tack ska ni ha socialister och feminister. Jag tackar er för förtroendet. Jag lovar att göra allt för att leva upp till ert förtroende, sade en påtagligt rörd Jonas Sjöstedt när han klev upp i talarstolen efter att ha kramats om av bland andra Rosanna Dinamarca och den avgående V-ledaren Lars Ohly.

Sjöstedt sade att uppdraget är det finaste som finns.

”Kommer att lyssna”
I sitt korta tal tackade även Sjöstedt sina motkandidater Rosanna Dinamarca, Ulla Andersson och Hans Linde. Han uppträdde mycket ödmjukt i talarstolen och vände sig till dem som kände besvikelse, som röstat på Dinamarca.

-Jag kommer att vara er partiordförande också. Jag kommer att lyssna och arbeta med er. Tillsammans ska vi bygga ett starkare Vänsterparti. Jag ser fram emot att få vinna valet tillsammans med er, sade Sjöstedt som senare, vid en pressträff, lovade Dinamarca en ledande roll inför riksdagsvalet 2014.

Han ägnade även en bit av talet åt att hylla företrädaren Lars Ohly för att han lagt en god grund för V att växa.

-I dag har vi ett Vänsterparti med en frisk debatt med en enighet om färdriktningen, så har det inte alltid varit.

Tar upp kampen med MP
Det var också tydligt att Sjöstedt tänker prioritera klimatfrågan.

Vid pressträffen efter kongressvalet klargjorde Sjöstedt att Vänsterpartiet kommer att ta kampen med Miljöpartiet om att vara det ledande klimatpartiet, där social rättvisa kombineras med ekologisk hållbarhet.

-Det är bra om två partier konkurrerar om det, sade han.

Ett nytt miljöprogram ska tas fram till valet 2014.

Sjöstedt sade också att Vänsterpartiet ska kompromissa mindre i ett rödgrönt samarbete inför nästa val. Han ansåg att partiet hade kompromissat för mycket vid valet 2010. Sjöstedt ville att Vänsterpartiet ska vara ett regeringsparti och samarbeta med Socialdemokraterna och Miljöpartiet, men han avvisade tanken på en ny rödgrön allians av samma modell som 2010.

Potential för 10-15%
Enligt Sjöstedt har Vänsterpartiet potential att nå 10-15 procent men han vill låta det vara osagt om partiet kan nå dit redan nästa val.

Hans väg till partiledarskapet har inte alltid varit så rak. Under de senaste åtta åren har han inte ens suttit i partistyrelsen. Under tre år var han bosatt i USA och det var under den tiden som han kom till insikt att han ville tillbaka.

-Jag har alltid känt stark samhörighet med medlemmarna och har alltid haft ett starkt stöd i partiets bas, sade han.

Thomas Larsson
thomas.larsson@svt.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer