Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt (V) har störst förtroende just nu, enligt en ny undersökning från Novus. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Novus: Jonas Sjöstedt ohotad etta i kampen om folkets förtroende

Uppdaterad
Publicerad

4 av 10 personer säger sig känna förtroende för den avgående vänsterledaren, medan januariavtalets partiledare får betydligt lägre siffror.
– Jonas Sjöstedt är en duktig kommunikatör. Han är tydlig och skarp i sakfrågor samtidigt som många möjligen upplever honom som sympatisk, säger Tommy Möller, professor i statsvetenskap.

I Novus mätning, som är gjord mellan 30 januari och 5 februari, rusar avgående Jonas Sjöstedt (V) upp till en ohotad förstaplacering. 40 procent av de svarande säger sig ha ganska eller mycket stort förtroende för honom, jämfört med 28 procent i den förra mätningen. Bara 35 procent säger sig ha ganska eller mycket litet förtroende för honom.

 - Jonas Sjöstedt är en duktig kommunikatör. Han är tydlig och skarp i sakfrågor samtidigt som många möjligen upplever honom som sympatisk, det är en ganska lyckad kombination. Sedan finns det kanske en faktor att han har haft stora framgångar parlamentariskt på senare tid och stått i fokus för debatten. Samtidigt så är det kanske också är ett slags tack och farväl från många väljare, säger Tommy Möller, professor i statsvetenskap.

Resten av listan ser ut ungefär som tidigare, med mindre förändringar. 33 procent har förtroende för Ebba Busch Thor (KD), 32 procent för Jimmie Åkesson (SD).

Ledarna för de traditionellt stora partierna, Ulf Kristersson (M) och Stefan Löfven (S) har förtroende från 26 procent av väljarna. I botten känner 9 procent förtroende för Nyamko Sabuni (L) och Per Bolund (MP).

– Det är ovanligt låga siffror och det är bara Jonas Sjöstedt som har en positiv balans, det är fler som tycker att han är bra än som tycker att han är dålig, för de övriga är det tvärtom, säger Tommy Möller.

Varför är det så tror du?

– Jag tror att svensk politik nu är ovanligt rörig, vi har ett uppskruvat tonläge och det finns väldigt många problem i samhället som många väljare upplever att våra partiledare och våra partier är oförmögna att lösa.

Stort förtroende

Jonas Sjöstedt är alltså den enda personen där fler känner stort förtroende (40 procent) än litet förtroende (35). Ingen av de partiledare som sitter kvar är i närheten av att få förtroende från hälften eller fler av väljarna.

Istället så uppger varannan väljare eller fler att de känner litet förtroende för partiledarna. Undantagen är Jonas Sjöstedt, Ebba Busch Thor och Ulf Kristersson, de två sistnämnda har 46 respektive 47 procent mot sig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer