Jonas Sjöstedt välkomnar intern kritik inom V

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt välkomnar den samlade kritik som han och partiledningen fått från olika personer inom partiet.

– Jag tycker det är jättebra att vi kan få en debatt om hur vi kan bli ännu bättre och ännu vassare på det vi gör, säger Jonas Sjöstedt till SVT Nyheter.

I ett debattinlägg på Svenska Dagbladet skriver 23 partiföreträdare att man kräver att Vänsterpartiet ska bli ett mer radikalt parti som inte stödjer ett socialdemokratiskt maktinnehav till vilket pris som helst.

”Vi ska stå för en vänsterpolitik för ett helt annat samhälle – utan kapitalismens orättvisor och klimatförstöring. Vi måste, för att framstå som det radikala alternativ vi är, vara mycket tydligare på några centrala områden: klimatet, arbetsrätten, bostadsfrågan, landsbygden och EU och markera att vi är ett verkligt alternativ till övriga högerpartier”, skriver författarna i artikeln.

”Jättebra med debatt”

Enligt Jonas Sjöstedt är att Vänsterpartiet i dag är det enda vänsteralternativet i svensk politik och är i grunden jättenöjd med debattinlägget.

– Jag tycker det är jättebra att vi kan få en debatt om hur vi kan bli ännu bättre och ännu vassare på det vi gör, säger Sjöstedt till SVT Nyheter.

När det kommer till kritiken att Vänsterpartiet ska ha ta ett kliv till höger så håller Sjöstedt inte med.

– Jag saknar konkreta förslag på vad man ska göra från de som fört fram denna åsikt. Vi är i själva verket det enda partiet som har en politik där välfärden får tillräckligt med pengar, säger han.

Men ni släppte ju fram en Socialdemokratisk regering med stöd från mittenpartierna?

– Jag tror att nästan alla till vänster inser att om man haft en högerregering som samarbetat med SD så hade det drabbat inte minst alla som röstat på V väldigt hårt. Därför menar jag att det var ett riktigt val att göra det. Nu är det vår uppgift att pressa den här regeringen från vänster så att den inte kan genomföra sådan högerpolitik som Socialdemokraterna har valt att göra.

Sjöstedts framtid oklar

Enligt Jenny Lindahl, chef för Arena opinion, är Jonas Sjöstedt framtid som partiledare något oviss.

-Det är många, både i V och utanför partiet, som tror att Jonas Sjöstedt kommer att avgå inom en snart framtid, säger Jenny Lindahl till SVT Nyheter.

Tidigare under sommaren sade Jonas Sjöstedt att han trivs som partiledare och att han inte har några planer på att avgå.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.