• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en fabrik i Malå. På grund av kraftig rökutveckling uppmanas alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Jordnötter hjälper mot jordnötsallergi

Uppdaterad
Publicerad

Små barn som fick jordnötskex hade över 80 procent mindre risk att bli allergiska mot jordnötter. Nu kan råden till föräldrar skrivas om.

En banbrytande brittisk studie visar nu för första gången att det går att minska risken för att barn ska bli allergiska mot jordnötter. Små barn som fick jordnötskex från att de var ungefär ett halvår gamla till de var fem hade över 80% mindre risk att bli allergiska.

– Det är otroligt spännande resultat som visar vad vi haft på känn. Det är viktigt att tidigt få smaka på mat för att inte utveckla allergi mot det, säger Magnus Wickman, professor på karolinska Institutet som själv forskat på jordnötsallergi. Han behandlar också många jordnötsallergiska barn på Sachska barnsjukhuset i Stockholm.

Gäller barn under fem

Totalt undersöktes 640 barn i studien som nu publiceras i The New England Journal of Medicine. Dessa följdes från att de var 4-11 månader gamla tills dess att de var fem år. Av de barn som fick äta jordnötskex blev bara 3,2 procent allergiska, mot 17,2 procent av de som inte fick. Lite jordnötter tidigt gjorde alltså att många barn slapp allergi.

– Det är slående resultat. De utvecklar i alla fall inte allergi de första fem levnadsåren i samma utsträckning och det är ju värt väldigt mycket, säger Magnus Wickman.

Allt fler allergiska

Jordnötsallergi har fördubblats i västvärlden de senaste tio åren. Ett eller två barn av 100 kan få en livsfarlig allergichock av jordnötter å många andra får lättare besvär. För säkerhets skull hade forskarna sållat bort barn som var tydligt jordnötsallergiska från början. För barnen som var kvar fanns inga risker mer att äta jordnötter tidigt.

”Ge barn jordnötsprodukter”

Råden till föräldrar tidigare har varit att avvakta med att ge små barn jordnötter, inte minst för risken för kvävning, men det har gradvis svängt. De brittiska forskarna anser nu att föräldrar ska undersöka om spädbarnet har överkänslighet och annars ge jordnötsprodukter som kex eller jordnötssmör.

– Det verkar finnas ett litet fönster för att förebygga jordnötsallergi. Spädbarn utan symtom på eksem eller äggallergi borde ges jordnötsprodukter från fyra månaders ålder, säger Gideon Lack, professort vid King´s Collage i London.

Nya råd kan komma

Studien kan nu leda till att även de svenska råden om huruvida små barn ska äta jordnötter ses över.

– Jag är helt säker på att den svenska barnallergisektionen kommer att diskutera den här frågan. Det är de som ger ut riktlinjer i Sverige. Det är jag säker på kommer inom ett år.

Allergiläkaren Magnus Wickman tror att samma princip gäller även för andra livsmedel än jordnötter och att det därför är bra att små barn tidigt får smaka mat man kan bli allergisk emot.

– Om vi tar de vanliga födoämnena som mjölk, ägg, sädesslag och fisk så är det nog så att det här gäller samtliga födoämnen. Det är min gissning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer