Jordskalvet hade sitt epicentrum i Bottenviken, ca fem mil söder om Luleå. Foto: SVT

Jordskalv i norra Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Ett ovanligt kraftigt jordskalv har inträffat på Norrlandskusten. Skalvet ska ha känts från Umeå upp till Haparanda.

Ett jordskalv har inträffat i norra Sverige, rapporterar flera medier. Det skedde strax innan klockan 23. Skalvet hade en magnitud på 4,2 enligt sajten EMSC och hade sitt epicentrum i Bottenviken cirka fem mil sydost om Luleå.

Skalvet ska ha varat i ungefär tio sekunder och kändes från Skellefteå och Umeå upp till Haparanda, enligt flera personer på sociala medier, skriver Norran.se.

– Man hörde tydligt hur det vandrade. Kattena blev livrädda, de kom krypandes in till sovrummet, berättar Johan Andersson i Piteå.

Huset skakade

Lovisa Sjölund från Boden låg och tittade på TV.

– Först trodde jag att det var ett stort snöras men det lät som någon skakade i huset. Hela huset skakade, ungefär som att en jättestor lastbil kört förbi, säger hon till Expressen.se.

Ovanligt kraftigt

Enligt seismologen Björn Lund vid Uppsala universitet är så pass kraftiga skalv är ovanliga.

– Sådana här skalv har vi kanske vartannat, var tredje år. Senaste var söder om Sveg år 2014. Innan dess var det i Skåne 2008, säger han till Aftonbladet.

Polisen ska ha fått ta emot ett stort antal larmsamtal från oroade svenskar som ringt från bland annat Haparanda, Piteå, Luleå och Skellefteå.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.