Ulf Johansson, ansvarig utgivare för Rapport, Aktuellt, text-tv och nyheterna på svt.se. Foto: SVT

Journalister hotas av PWC:s advokater

Publicerad

Revisionsfirman Price Waterhouse och Coopers advokater har hotat de journalister som använder de läckta dokument från Luxemburg som ligger till grund för dagens avslöjande. Men SVT har valt att publicera materialet.

I ett brev från revisionsföretaget PWC:s advokat hotas journalister från att använda dokumenten om de hemliga skatteuppläggen. Trots det valde SVT att publicera materialet.

– Vi har naturligtvis granskat publiceringen så att vi inte begår brott med vår publicering. Vi tycker det är viktigt att beskriva hur företagen av skatteplanering och vi påstår inte att det är brott de begår, utan visar på hur det kan gå till när storföretag undviker att betala skatt, säger Ulf Johansson, programchef och ansvarig utgivare på SVT nyheter.

Svenska företag i skatteavslöjande

Journalistorganisationen International Consortium of Investigative Journalists, ICIJ, publicerar i dag läckta uppgifter som visar hur en av världens största revisions- och konsultbyråer, PWC, hjälper bolag att skatteplanera i Luxemburg.

Kontaktade advokatbyrå

SVT, genom ”Uppdrag granskning” är ett av mediebolagen som fått tillgång till de hemliga dokumenten och kunnat arbeta med dem.

När PWC fick reda på granskningen valde de att genom en advokatbyrå kontakta ICIJ innan nätverket hunnit publicera sin granskning.

I brevet skriver PWC:s jurist bland annat att om de läckta dokumenten skulle vara äkta, så har ICIJ fått tag på dessa på ett olagligt sätt vilket skulle betyda att nätverket och deras journalister kan bli åtalade i Luxemburg. Det budskapet upprepas flera gånger i brevet.

”PWC avvisar bestämt påståenden eller antydan till att det är något olagligt, oetiskt, eller opassande om dess arbete med dessa skattefrågor... alla påståenden eller antydan till motsatsen skulle vara falskt och förtal”, står det bland annat i det tre sidor långa brevet.

Inte orolig

Men trots att SVT väljer att publicera uppgifter ur de läckta dokumenten är inte ansvarig utgivare Ulf Johansson orolig för rättsliga följder. Han säger att det inte är ovanligt att företag väljer att kontakta medier när de förstått att de håller på att bli granskade. Det är något som kan påverka journalistiken.

– Men jag tycker att man måste bedöma all publicering juridiskt oavsett om man får hot innan eller inte, säger Ulf Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svenska företag i skatteavslöjande

Mer i ämnet