Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Lena Posar Körösi, ordförande för Judiska centralrådet, om hur organisationen ser på eldandet av koranen. Foto: TT

Judiska centralrådet om koranbränningar: ”Ren provokation”

Uppdaterad
Publicerad

Judiska Centralrådet kallar koranbränningen utanför Turkiets ambassad i Stockholm för en ”islamofobisk hatmanifestation” och jämför händelsen med Nazitysklands bokbål.

– Man började med att bränna böcker och det slutade med att man brände människor, ordförande Lena Posner Körösi.

I dag, den 27 januari, är det Förintelsens minnesdag, en internationell dag för att hedra minnet av de människor som föll offer för Förintelsen.

Judiska centralrådet (JC) är en sammanslutning av de judiska församlingarna i Stockholm, Göteborg, Malmö och Nordvästra Skåne. I ett inlägg, som organisationen har publicerat på Facebook, uppmanar rådet till demokrati i stället för hat – och jämför koranbränningar med Nazitysklands bokbål.

– Man började bränna ord och böcker, och det slutade med att man brände människor. Vi vet vad som kan hända och därför måste vi höja våra röster, säger ordförande Lena Posner Körösi.

Menar att angrepp normaliserats

Uttalandet, som görs i samarbete med ett Malmöbaserat judiskt-muslimskt samarbetsprojekt vid namn Amanah, handlar inte enbart om Rasmus Paludans koranbränning utanför Turkiets ambassad utan om en utveckling som Judiska centralrådet ”känner stor oro över”.

– Man måste inte ge tillstånd utanför, i det här fallet, Turkiets ambassad. Det är ju en ren provokation, säger Posner Körösi.

”Angreppen på minoriteter, som judar och muslimer, har tilltagit och normaliserats de senaste åren”, skriver JC också i inlägget.

”Det är med djup oro som vi återigen ser islamofoba hatmanifestationer på svenska gator. Än en gång tillåts rasister och extremister missbruka demokratin och yttrandefriheten för att normalisera hat mot en av Sveriges religiösa minoriteter genom att bränna Koranen.”

”Naivitet och bristande förståelse”

I veckan har en 34-årig svensk-egyptisk man ansökt om polistillstånd för att bränna den judiska skriften Torah utanför Israels ambassad och en bibel på Sergels torg. Enligt Dagens Nyheter ska han ha avråtts från att genomföra aktionerna av representanter från Islamiska förbundet i Stockholms moské.

Judiska centralrådet står upp för yttrandefriheten men Lena Posner Körösi anser att det kanske finns skäl att se över hatbrottslagstiftningen och hur den används.

– Det finns en naivitet och en bristande förståelse för vad den här typen av handlingar väcker för reaktioner.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.