Judy mådde mycket dåligt under lång tid efter händelsen. Foto: Wiklund, Eriksson, Englund/SVT

Judy hotades med kniv av en elev – polisen la ned ärendet

Uppdaterad
Publicerad

Eleven tog en kniv och sa till Judy att han skulle döda henne. Han menade efteråt att det varit ett skämt. Och polisen lade ned förundersökningen.

SVT Nyheter berättade i januari om gymnasieläraren Judy Jonsson som haft med knivar till en bildlektion eftersom eleverna skulle skära i pumpor. Men en av eleverna använde i stället en kniv till att hota henne.

– Han tog upp den framför mina ögon, riktade den mot min hals och sa ”Jag ska döda dig, jag ska skära halsen av dig.”

Hon beskrev hur hon mådde mycket dåligt efteråt, och drabbades av depression och självmordstankar. Händelsen polisanmäldes och ledde till en förundersökning.

Förundersökningen lades ned

Men den lades ned efter att polisen förhört några av de närvarande eleverna. Den elev som hållit i kniven hävdade att han bara skämtat, och polisen ansåg att man inte kunde motbevisa hans avsikter – och slå fast att han haft uppsåt att hota Judy.

– Vi förhörde de elever som vi fick namn på av målsägande, och de hade inte sett något som styrkte hennes version, säger polisens förundersökningsledare Anna Wirbladh till SVT Nyheter.

– Jag tar inte ifrån målsäganden hennes känsla och upplevelse, men vi måste kunna bevisa det hon säger. Och det kunde vi inte göra.

Underkänns av Alhem

SVT Nyheter har begärt ut förundersökningen, och även låtit tidigare överåklagaren Sven-Erik Alhem, numera ordförande i organisationen Brottsofferjouren, ta del av den. Han är inte imponerad.

– Det är en väldigt enkel utredning. Jag ser det som egendomligt att man inte ansett att det var tillräckligt för att lämna vidare till åklagare.

– Det är hans bedömning och jag har gjort min, och den står jag för, svarar Anna Wirbladh.

Enligt henne räcker det inte med Judys upplevelse av hotet.

– Vi har olika uppgifter och hamnar i en ord-mot-ord-situation och då ska vi styrka uppsåt och då väger det jämnt.

Inte enda exemplet

SVT Nyheters nya kartläggning visar att Judy inte är det enda fallet där hot och våld inom skolans värld slutat med avskrivna anmälningar eller nedlagda förundersökningar. Sven-Erik Alhem menar att rättsväsendet inte får se annorlunda på våld i skolan än i samhället utanför.

– Lika lite som en journalist eller en åklagare ska behöva acceptera hot eller våld på jobbet, ska en lärare behöva göra det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer