Juholt och bostadsersättningen – dag för dag

Publicerad

Fredag I fredags avslöjade Aftonbladet att Socialdemokraternas ordförande Håkan Juholt tagit emot för mycket pengar från riksdagsförvaltningen för den lägenhet han delar med sin sambo i Stockholm. Direkt på morgonen tog han emot journalisterna.

-Det föresvävade inte mig att jag kunde ha gjort fel.

Han tog då på sig hela skulden.

-Det är inte oklara regler. Reglerna är solklara, men jag har inte sökt upp dem och det skulle jag ha gjort, säger han och tillägger att han är ledsen för det.

Han säger att så fort riksdagsförvaltningen har räknat ut hur mycket han ska betala tillbaka kommer pengarna att sättas in samma dag.

Han menade också att han inte haft något uppsåt att luras.

-Det skadar nog oss politiker som kollektiv för det finns en bild av att vi gör allt vi kan för att roffa åt oss, men jag kan inte mer än säga att jag inte haft något uppsåt.

I en TT-intervju på fredagen sa Håkan Juholt att det var först efter sommaren som han förstod att något inte stämde.

-När jag förstod att jag inte hade gjort rätt försökte vi så snabbt som möjligt lösa det med riksdagsförvaltningen.

Lördag
Håkan Juholt var inte anträffbar för medier under lördagen. I stället valde han på kvällen att skriva på sin Facebooksida. Han skriver att han sedan 1999 lämnat in uppgifter till riksdagen om dubbel bosättning och att han varit säker på att han gjort allting rätt.

-Ingen har sagt att jag har gjort fel. Trots det betalade jag det kvällstidningarna tycker jag borde göra.

För en månad sedan fick han veta att så inte var fallet och sedan dess har han gjort vad han kunnat för att rätta till det.

-I går sa riksdagen att de inte hade något krav på mig. Väldigt förvirrande, trots det betalade jag det kvällstidningarna tyckte jag borde göra. Jag har aldrig försökt lura någon.

Söndag
På söndagen slog en hårt pressad Håkan Juholt tillbaka:

-Det är lögn, säger Håkan Juholt om att han redan 2009 skulle ha förstått att riksdagens bostadsbidrag var för stort.

På frågan om han slarvar då det gäller privatekonomin svarar han:

-Nej, jag är smålänning. Skötsam och ärlig.

Enligt Expressen uppmanades Håkan Juholt redan 2001 att bli bättre på att redovisa sina utlägg.

-Jag har varken köpt Toblerone eller varit på porrklubb, ska han enligt tidningen då ha sagt till Barometern och syftat på Mona Sahlin och Björn Rosengren. Även då försvarade han sig med att han inte kände till reglerna.

Enligt partibedömare vore Håkan Juholts position som partiledare i fara om det kunde bevisas att han redan 2009 fick en påstötning av internrevisionen om att han tagit emot för mycket i bostadsbidrag.

-Vi har gått tillbaka och tittat i revisionen och där finns ingenting sådant. Den uppgiften är en lögn och den förs fram av någon som vill utnyttja detta tillfälle för att skada mig ytterligare lite grann.

-100 procent kan jag förneka detta, säger Håkan Juholt.

I maj skickades ett mejl ut om förmåner och regler i riksdagen, något som Håkan Juholt säger sig ha tagit del av.

-Jo, men jag trodde att jag hade gjort rätt hela tiden.

Håkan Juholt kom in i riksdagen 1994 och har haft bostadsbidrag sedan dess. När han 2007 blev sambo borde bidraget ha halverats.

-Jag borde ha tagit reda på att när man är två är det en annan ersättning som utgår.

Måndag
Han kommenterar förundersökningen så här:

-Det är viktigt med en grundlig utredning. Jag har gjort fel som inte satte mig in i de regler som gäller för riksdagsledamöters boende. Jag ber åter om ursäkt för det. Jag vill understryka att jag inte tagit ut för mycket i ersättning avsiktligt.

-Det är klart att jag är väldigt ledsen för att jag gjort människor besvikna, att jag gjort en felaktighet. Jag har bett om ursäkt för det, försökt korrigera det. Nu pågår en förundersökning om vad som i hela denna ryktesflora egentligen är rätt eller fel. Det är alldeles utmärkt att detta nu prövas juridiskt. Det välkomnar jag verkligen.

Tisdag
I samband med tisdagens möte med Socialdemokraternas riksdagsgrupp fick Håkan Juholt många frågor från journalisterna. På frågan om han kan sitta kvar svarar han:

-Det kommer en dag efter denna mediala uppmärksamhet där politiken åter står i centrum.

Om att avgångskrav riktats mot honom säger han:

-Det är fullt logiskt. Jag förstår det. Det har varit många dagars uppmärksamhet på det fel jag begått, men jag har trott att jag har gjort rätt.

Backa Elias Bondpä
elias.bondpa@svt.se
TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer