Juholt: Sånt jävla fuckfinger

Uppdaterad
Publicerad

Före detta partiledaren Håkan Juholt skapar fortfarande uppståndelse. För att provocera klädde han sig i en tröja med ett lite annorlunda budskap under den sista intervjun med SVT Nyheter som riksdagsman.

”You Only Live Once”, oftast använt i kortformen yolo. Ett uttryck som vanligen används av unga människor som gillar att utmana ödet och/eller etablissemanget, företrädesvis i kretsar som möjligen är mer intresserade av ungdoms- och hiphopkultur från USA än partipolitik i Sveriges riksdag.

Men, Socialdemokraternas före detta partiledare Håkan Juholt valde att göra en intervju med SVT Nyheter om sitt avsked från riksdagen i just en tröja med det budskapet.

– Jag gjorde hela intervjun i min yolo-tröja, det är ett sånt jävla fuckfinger så det inte är klokt, säger Håkan Juholt i en video som SR:s Söndagsintervjun i P1 publicerat på sin Facebooksida.

– Jag tror att han gör en markering att han nu gör som han vill, en slags provokation, säger SVT:s reporter Pontus Mattsson, som tillsammans med fotograf Mikael Eriksson gjorde intervjun.

Medvetet klädval

Det var ingen slump att Juholt valde att ha på sig just den tröjan.

– Ska fan inte ha någon blå kostym, jag kör en yolo-tröja, säger Håkan Juholt i SR:s videoklipp.

– Han garvade och kommenterade sitt klädval innan intervjun, säger SVT:s reporter Pontus Mattsson.

Hela inslaget med Håkan Juholt sänds i kvällens Rapport 19:30, men delar av det kan du se redan nu i spelaren.

 * Håkan Juholt valdes till partiordförande vid en extrakongress i Stockholm den 25 mars 2011.

 * Problemen för den nye partiledaren började nästan omedelbart.

 * Det avslöjades bland annat att han under fyra år fick ut hyresersättning från riksdagen även för sin sambo. En förundersökning inleddes, men lades ner.

 * Ett återkommande problem för Juholt var uttalanden som sedan visade sig felaktiga. I Sälen anklagade han till exempel regeringen för att ha gjort upp med Sverigedemokraterna 2009. Då fanns SD inte i riksdagen.

 * Sedan flera ledande socialdemokrater vägrat uttala sitt förtroende för honom och flera distrikt krävt hans avgång, avgick Juholt den 21 januari 2012. (TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.