Juholt: Stå upp för din mustasch

Uppdaterad
Publicerad

Den är nästan mer omtalad än Håkan Juholt själv. Nu ger den nyblivne partiledaren sina bästa tips för att få en lika frodig mustasch som han själv.

-Det viktigaste är att man inte slarvar utan att man är beredd att ta ansvar för sin mustasch. Det är ungefär som att ta hand om en liten valp som man vill ska växa upp till en stor och trygg vovve.

Det ingående samtalet om Juholts skäggväxt kom till av en slump när några ungdomar från Kristdemokraterna under förra veckan sprang på Håkan Juholt i riksdagens entré. Och Juholt var inte nödbedd att ge sin bästa tips.

-Du måste vara konsekvent, du måste orka stå emot trender och tendenser. Du måste vara övertygad om att den håller i årtionden. Har du inte den tryggheten i dig själv så blir det bara en slafsig, hafsig, tunn mustasch som kommer och går. Du måste stå för din mustasch.

Jag matar den

Juholts egen mustasch är i runda slängar 35 år gammal, och det ligger en hel del arbete bakom den.

-Den har skött sig, jag matar den, föder den på den näring den behöver och den känner framförallt en trygghet och det är som med oss människor, vi måste vara trygga för att känna oss starka.

Juholt hoppas se fler frodiga mustascher i framtiden och han uppmanar unga att börja odla.

-Att inte bestämma sig är också ett beslut. Det är ett icke-beslut som på lång sikt, kanske inte leder dem i fördärvet men det kommer definitivt innebära att de blir utan mustasch. Jag skulle vilja uppmuntra dem att ta ställning, börja odla, se hur det blir. Då blir du också en tryggare och lyckligare människa och framförallt blir mustaschen det, för den får ju blomma ut.

Anna Svensson

anna.h.svensson@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.