Foto: TT

Juice och äpplen fräter på tänderna

Uppdaterad
Publicerad

Vänta en halvtimme efter frukostjuicen innan du borstar tänderna. Annars utsätter du tänderna för ett riskfyllt slitage.

Frätskador på tänderna har, särskilt bland yngre, ökat rejält. Framför allt är det sport- och energidrycker som nöter mer på svenskarnas tänder. Hur dryckerna intas är det stora problemet.

– Många tonåringar dricker konstant. Man sippar, tar en klunk då och då. Då blir det ständigt surt i munhålan och den översta ytan på tänderna luckras upp, säger Lena Karlsson, lektor på tandläkarhögskolan på Karolinska institutet.

Före frukost

Juice, läsk, vin, sport- och energidrycker är drycker som kan leda till frätskador. Att dricka juice kan ju vara bra för hälsan på andra sätt, och Lena Karlsson tycker absolut man kan fortsätta med sin morgonjuice. Men borsta inte tänderna direkt efteråt.

– Då blir det en kombination av frätskada, att emaljen blivit mjukare och att du går på med något mekaniskt som nöter på tänderna.

Vänta i stället minst en halvtimme med tandborstning efter juiceglaset.

– Det bästa är att borsta tänderna före frukost, och sedan kanske bara ta en klick tandkräm i munnen eller fluorskölj efteråt, säger Lena Karlsson.

Aldrig tillbaka

Sura saker bör ätas och drickas i samband med en måltid för att tänderna inte ska utsättas för nötning så ofta, inte som ständiga mellanmål. Därför är Lena Karlsson inte heller odelat positiv till de fruktkorgar som står utplacerade på många arbetsplatser.

– Frukt i samband med en måltid, eller någon enstaka frukt som mellanmål är ingen fara. Men vissa får i sig 5-6 sura frukter per dag, då kan det bli synliga skador på tänderna.

Frätskador på tänderna är heller inget som kan lagas.

– Lugnar man ned sig med det sura finns det chans att tanden reparerar sig inifrån, men du kan aldrig få tillbaka nedfrätt emalj, säger Lena Karlsson.

Fakta: Sura ämnen skadar

* En frätskada på tänderna innebär att emaljen utsatts för slitage. Då är det inte bakterier, utan sura ämnen som skadat tandytan.

* En vanlig orsak är att man druckit eller ätit sura produkter. En annan orsak kan vara om man någon sjukdom som gör att man ofta kräks eller får sura uppstötningar.

* Frätskador är ofta svåra att upptäcka. Vanliga symptom kan vara att tanden blir mörkare och gulnar, tandens form ändras och tandytan blir matt eller att du känner ilningar/får ont.

Källa: Vårdguiden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.