Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur Johanna Ahlsten – som tidigare led av ätstörningar – kunde återerövra julen. Foto: Karin Fallenius/SVT

Johanna led av ätstörningar: “Julen var värsta tiden på året”

Uppdaterad
Publicerad

Julen är för många en härlig paus i vintermörkret där familj och vänner samlas runt traditionell mat. Men för många som lider av ätstörningar innebär högtiden något helt annat.

– Det var den värsta tiden på året, säger Johanna Ahlsten som led av ätstörningar under tio år.

Att julen och andra storhelger kan vara svåra för personer som drabbats av en ätstörning märks på Frisk och fri, riksföreningen mot ätstörningar, dit både sjuka och anhöriga kan vända sig.

– Vi upplever att många har en större känsla av ångest både inför högtiderna och när de pågår, säger Lisa Langström, verksamhetsledare på Frisk och fri.

Högtid som pågår länge

Julen kan också vara jobbigare än andra högtider. Den pågår under en längre tid, jämfört med till exempel midsommar som ju pågår en dag eller en helg.

– Egentligen innefattar ju hela december många olika sociala sammanhang där man samlas kring mat. Det är en tuff period, jag tror det kan vara en av de tuffaste högtiderna, säger Lisa Langström.

Januari brukar vara en mer intensiv månad på riksföreningen då fler ringer och chattar för att få stöd.

– Tidigare år har vi märkt en peak i januari. Jag tror att man har fullt upp i december med att hålla ihop sig själv, men i januari kanske man hunnit reflektera, säger hon.

Återerövrade favorithögtiden

Johanna Ahlsten insjuknade i anorexia som ung tonåring och var sjuk i ätstörningar under tio år. Hon som tidigare hade älskat julen kom nu att frukta ledigheten då hon tvingades äta och ta det lugnt tillsammans med familjen.

– Maten var min största rädsla. Det var inte sådan mat som jag åt annars, och det var mat hela tiden. Som ätstörningsdrabbad var det ett direkt hot mot mina rutiner, säger hon.

I dag är Johanna Ahlsten frisk och ser fram emot allt vad julen innebär. Se henne berätta hur jularna var som sjuk – men hur hon till slut kunde återerövra sin favorithögtid – i klippet ovan.

I länkarna här nere kan du läsa mer om olika former av ätstörning. I länkarna finns också samtalsstöd och information om när och var man ska söka vård.

Här hittar du kontaktuppgifter till organisationer som kan stötta och ge råd till drabbade och anhöriga.

Vårdguiden om ätstörningar  Ring 1177 eller gå till 1177.se

Frisk & Fri – Riksföreningen mot ätstörningar 

Kunskapscentrum för ätstörningar, KÄTS 

Tjejzonen – Sveriges största stödorganisation för tjejer 12-25 år

Shedo – Ideell förening var syfte är att sprida kunskap om ätstörningar och självskadebeteende

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer