Julbocken i Gävle brann ner – igen

Uppdaterad
Publicerad

Med bara tre dagar kvar till julafton gick den världskända julbocken upp i rök.

På bilder från en webbkamera som visitgavle.com gjort tillgänglig på nätet syntes vid halvfemtiden bara det svarta skelettet och brandrök. Runtomkring samlades människor för att beskåda den förstörda julsymbolen, som uppges vara världens största halmbock.

– Vi fick kännedom sju över fyra från SOS att bocken brunnit. Vi har inte haft personal på plats, säger Fredrik Nilsson på Gävlepolisen.

Fredrik Nilsson skrattar lite när han får frågan om branden kan vara anlagd.

– Du, jag har inte en aning, men jag har ju svårt att tro att branden kan ha startat av någon naturlig orsak, säger han.

Har brunnit vartannat år

Julbocken i Gävle byggdes för första gången upp 1966, men eldhärjades redan premiäråret, då den brann vid tolvslaget på nyårsafton. Sedan dess har bocken brunnit minst 24 gånger.

1985 hamnade bocken i Guinness rekordbok, tre år senare blev den spelobjekt på engelska oddslistor.

2001 satte en 51-årig amerikansk turist eld på den. Han fick senare en månads fängelse och dömdes att betala 100 000 kronor i skadestånd. Mannen försvarade sig med att han trott sig ha deltagit i en laglig folklig tradition.

Senaste året som bocken klarade sig var 2010. Samma år erbjöd två okända män vakten 50 000 kronor för att lämna Gävles stolthet en stund. Deras plan var att kidnappa bocken med hjälp av helikopter och föra den till Stureplan i Stockholm.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.