Stort tapp för många butiksägare i år. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Julhandeln väntas minska med halv miljard

Uppdaterad
Publicerad

Årets julhandel väntas omsätta 21,5 miljarder kronor, enligt Svensk Handels prognos. Det motsvarar en nedgång med 500 miljoner jämfört med i fjol.

Julen är en viktig inkomstkälla för många handlare både vad gäller mat och presenter. Men den på många håll pressade ekonomin – med hög inflation och högt räntetryck – märks av.

Förra året uppgick julhandeln till 22 miljarder, men väntas i år alltså backa med en halv miljard. Högre priser gör tappet i försäljningsvolym ännu större, då pengarna räcker till färre varor.

Var fjärde vill köpa second hand

Svensk Handel uppger vidare att fokus på hållbarhet parat med större prismedvetenhet har gett intresset för second hand en skjuts. Var fjärde svensk planerar enligt organisationen att köpa julklappar second hand.

Av de konsumenter Svensk Handel talat med uppger 45 procent att de kommer att köpa majoriteten av klapparna på nätet, en trend som hänger i sedan pandemin, medan 33 procent helst gör inköpen lokalt där de bor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.