Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Använd dina sinnen och lita på magkänslan – hör expertens bästa tips inför julhandeln. Foto: Håkan Claesson

Efter förhöjda hotbilden – så skyddar du dig i julhandeln

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som säkerhetsläget i Sverige beskrivs som sämre än på länge går vi nu in i en period av intensiv julhandel och smockfulla shoppinggator. Myndigheternas uppmaning är att bete sig som vanligt, men enligt säkerhetsexperten Lena Ljungdahl skadar det inte att vara lite extra vaksam.

Orsakerna till den försämrade säkerhetsläget i Sverige är flera, enligt Säkerhetspolisen. När terrorhotnivån höjdes till en fyra i augusti pekades bland annat koranbränningar och den så kallade LVU-kampanjen ut som bakomliggande orsaker. Sedan dess har också kriget mellan Israel och Hamas lett till en ännu mer osäkerhet.

Säkerhetspolisen säger sig inte se något specifikt hot riktat mot den stundande julhandeln, men trots det väntar sig myndigheten en period av högre osäkerhet än vanligt.

– Erfarenhetsmässigt så vet vi att aktiviteterna brukar öka, sa Säpos operativa chef Fredrik Hallström på en pressträff på fredagen.

”Kan gå snabbt när något händer”

Rådet från myndigheterna är att agera precis som vanligt i julhandeln, men att samtidigt vara lite extra uppmärksam.

Enligt den före detta polisen Lena Ljungdahl som numera arbetar som säkerhetsspecialist är det allra viktigaste för den som ska ge sig ut i vimlet att hålla sig uppdaterad på den information som kommer från myndigheter och andra betrodda källor. Utöver det gäller det också att använda sina sinnen, säger hon.

– Ska man vara på ställen där det är mycket folk ska man ge sig själv chansen att upptäcka saker. Det kan gå ganska snabbt när något allvarligt händer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.