Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Säpo ser just nu inga tecken på ökade terrorhot mot högtider som, till exempel årets julhandel. Det var budskapet från Fredrik Hallström, tillförordnad operativ chef på Säkerhetspolisen, på en presskonferens på fredagen. Foto: Stefan Jerrevång/TT

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) och Säpo om säkerhetsläget i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) höll på fredagen en pressträff tillsammans med Säkerhetspolisen och Nationella operativa avdelningen (Noa) med anledning av säkerhetsläget i Sverige, som har försämrats. Terrorhotnivån höjs dock inte.

– Vi uppmanar fortsatt befolkningen att leva sitt vanliga liv, säger Per Engström på Noa.

Utöver justitieministern medverkade Fredrik Hallström, tillförordnad operativ chef på Säkerhetspolisen, och Per Engström, kommenderingschef vid Noa, på pressträffen.

Säkerhetspolisen höjde i augusti terrorhotnivån, från nivå 3 till nivå 4 på den femgradiga skalan. Skälet som angavs då var att hotnivån mot landet har försämrats successivt under en längre tid.

Under torsdagen uppgav Säpo att läget har försämrats ytterligare men att den nuvarande, höga terrorhotnivån kvarstår. Till grund för bedömningen ligger Gazakriget och en ökad oro i Mellanöstern som spär på polariseringen i Sverige och omvärlden, vilket uppges bidra till en högre grad av aktivitet i de våldsbejakande extremistmiljöerna.

– Fyra månader efter terrorhotnivåhöjningen kan vi konstatera dels att det höga terrorhotet kvarstår, dels av vi sen dess har sett olika händelser i omvärlden som också påverkar, säger Gunnar Strömmer.

Inget hot mot julhandeln

Fredrik Hallström säger att Säpo fortsätter att hantera inkommande attentatshot och arbetar ”otroligt intensivt” med att bedöma dem.

– De här konflikterna i omvärlden, genomförda attentat i Europa och i Israel, och de här narrativen där Sverige beskrivs som Islamfientligt gör att vi ligger på en rätt hotnivå, en hotnivå där det finns en risk för terrorattentat, säger han.

– Vi ligger på en ganska stabil fyra.

Hallström lyfter också att vi snart går in i jul- och nyårshelgerna.

– Erfarenhetsmässigt så vet vi att aktiviteterna brukar öka, inte minst avseende en ökad propaganda. Men vi ser i dagsläget inga tecken på en ökning av den typen av hot som riktas av högtider eller julhandel.

– Vi uppmanar fortsatt befolkningen att leva sitt vanliga liv. Lev vanligt och var uppmärksam framförallt på omgivningen. Hör av er på något sätt till Polismyndigheten om det är någonting som avviker från det normala, säger Per Engström på Noa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.