Renoveringen av Stenhammar slott borde kungen betalat själv, säger juristen. Foto: Scanpix/SVT

Jurist: ”Inte i linje med testamentet”

Uppdaterad
Publicerad

Renoveringen av Stenhammar slott som kungen arrenderar som privatperson borde betalas av kungen själv, säger juristen Per Grauers.

– Så som arrendekontraktet och även testamentet säger så är det arrendatorn som skall stå för det, säger Per Grauers, jurist som undervisar i arrenderätt vid Malmö Högskola.

Slottet är renoverat för 35 miljoner. 14 miljoner plus moms har kungen betalat själv. Drygt 11 miljoner kommer från en fond för underhåll som donerades i samband med testamentet.

Kungen och Stenhammar

Men staten har genom fastighetsverket skjutit till 9,2 miljoner, förklarar Per Sandberg, ansvarig för Stenhammars gård på Fastighetsverket.

Finansieringen av renoveringen är i sin ordning – det säger Jan Lindman, Hovets ekonomichef till Svenska Dagbladet.

– Min absoluta bedömning är att det inte har begåtts något fel.

Arrendatorn skall stå för att renovering

Enligt testamentet ska både marker och byggnader hållas i ”fullgott skick”, och det är arrendatorn som är skyldig att ”gälda alla onera och avgifter”. Det betyder att arrendatorn i detta fall skall stå för all renovering och kostnader.

I andra avtal är det vanligt att fastighetsägaren betalar större ombyggnader av varaktig karaktär. Och arrendatorn står för mer löpande underhåll. Enligt Jan Lindman är det i det här fallet fråga om ett avtal som träffats.

– Staten har som ägare och vi som arrendatorer kommit överens om en ombyggnad och renovering av slottet. Och i den överenskommelsen kommit överens om hur kostnaderna ska fördelas, säger Jan Lindman till Svenska Dagbladet.

Oklar paragraf – men testamentets anda är tydlig

Hovet hänvisar till en paragraf i testamentet – paragraf 12 – som innebär att staten och kungen kan sluta ett särskilt avtal om större ändringar eller nybyggnationer.

Paragrafen är oklart skriven, säger Per Grauers. Den kan anses öppna för en möjlighet att träffa nya avtal – men den påverkar inte hela testamentets innebörd. För att följa testamentet bör avtalen, enligt honom, vara i linje med huvudtanken.

– Hela upplägget är att staten tar emot donationen och staten skall arrendera till en arvprins. Men staten skall inte ha några kostnader.

Fastighetsverket: ”Vi bedömde att det var rätt”

Fastighetsverket, som har det högsta ansvaret för att testamentet följs, menar att man fördelat kostnader enligt dagens regler i Jordabalken om fastighetsägarens ansvar. Men Per Sandberg medger att man inte följt formuleringen om att arrendatorn ska ”gälda alla onera och avgifter”.

– Uppenbarligen inte eftersom nu Statens fastighetsverk har satt en del pengar i den här renoveringen. Men vi bedömde vid det här tillfället att det var rätt att göra det.

Har man följt testamentets vilja då, tycker du?

– Jag tycker att man har i alla fall följt såtillvida att man ser till att egendomen behålls i ett bra skick.

Juristen: ”Klart på den här punkten”

Per Grauers anser att det kan finnas många skäl för parter att ändra och omförhandla avtal. Han tycker det kan finnas många skäl för staten att vilja hjälpa till att vårda det kulturarv som finns vid Stenhammar slott. Men han tycker inte riktigt man följer viljan i testamentet.

 – Alltså testamentet är ju, tycker jag, rätt klart på den här punkten, det sägs ju rätt klart att det är arrendatorn som skall svara för det här. Nu verkar ju staten på något sätt ändå ha gjort det.

Men det är inte linje med testamentets innehåll?

– Nej det tycker jag inte att det är, säger juristen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kungen och Stenhammar

Mer i ämnet